Arminius Napisano 22 Maj 2011 Autor Share Napisano 22 Maj 2011 Panwie i panie rekonstruktorzy co myślicie o zorganizowaniu jakiegoś forum czy strony gdzie można by prezentować swoje sylwetki w umundurowaniu i wyposażeniu oraz sprzętu z odtwarzanych epok również kopii. Od czasów kamienia łupanego po współczesność. Wielokrotnie spotykałem się na imprezach że były kłopoty a to z człowiekiem i mundurem jakiegoś generała a to z przedwojennym rowerem dla strzelca Biegańskiego. Taki bank byłby pomocą dla organizatorów imprez i dla niejednego reżysera czy kostiumologa do filmu. Przecież górujemy nad statystami tym że mamy dopasowane umundurowanie, wyposażenie zbierane latami i znajomość realiów epoki. Wystarczy obejrzeć kilka ostatnich polskich filmów historycznych gdzie niestaranne kopie umundurowania oraz oderwanie od realiów psują całą przyjemność z oglądania. Podobają mi się produkcje Wołoszańskiego widać że chłop się chociaż stara . Myślę że taka strona ze zdjęciami i kontaktami była by dla wielu rekonstruktorów nawet tych z prowincji na zaistnienie nawet w filmach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Ja znam adres takiego banku - www.google.pl Poza tym mamy strony internetowe wielu grup, forum Grupy Rekonstrukcyjne i Inscenizaje. Trzeba być na prawdę leniwym, żeby nie móc dotrzeć do takich informacji.No... ale to tylko moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arminius Napisano 23 Maj 2011 Autor Share Napisano 23 Maj 2011 To wszystko co mówisz prawda ale czegoś takiego w jednym miejscu nie ma . Dam ci przykład gdzie wypożyczysz na inscenizację przedwojenny wózek dziecięcy albo drewniany wózeczek do bagażu czy wojskową kużnię polową albo statystę w rumuńskim mundurze oficera z lat 30 . Zdrowia życzę zanim znajdziesz w internecie. A wielu kolegów takie przedmioty posiada i chętnie by je wypożyczyło lub uczestniczyło w widowisku lub filmie. Wiele osób mniej lub bardziej podobnych jest do postaci historycznych to też jest ważna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 W Łódzkim Centrum Filmowym.Jeśli czegoś nie mają, to pytają ile jest na to pieniędzy w budżecie i albo zrobią, albo jeżdżą, póki ich oczom nie ukaże się las... krzyży" (M.Koterski, Nic śmiesznego", gdyby komu dowcip był niezrozumiały)Oczywiście mówię to z przekąsem. Wiadomo, w takim centrum nie mają wszystkiego, problem w tym, że jak świat światem, rasowy filmowiec nie zniżył się, żeby czegoś poszukać - ma na coś kasę w budżecie, to idzie do specjalistów na etacie i mają mu znaleźć. Nie ma - to idzie do specjalistów na etacie i mają mu znaleźć tani zamiennik, albo zrobić z tektury.Ze świeczką szukać takich producentów, którzy jak Hoffman czy Wołoszański, robią coś więcej i szukają specjalistów poza etatowymi z branży.Dodatkowo statyści są wybierani z postury i fizjonomii, a dopiero potem szuka się dla nich ciuchów. Więc dopasowany mundur rekonstruktora nie nęci producenta. Poza tym producent lubi, żeby kostium można było na życzenie unyrać, spalić, stratować, co się wlicza w budżet - gdzie tu miejsce na nasze pieszczone mimo wszystko zestawy?Ergo - moim zdaniem taki bank nie ma niszy ekologicznej. No i gdzie weryfikacja? Kto zatwierdzi, co jest dobre w tym banku, co złe? Na Odkrywcy ludzie sobie dość skaczą do oczu, a jeszcze jedno takie poletko...Choć myśl zdawałoby się, przednia. Tylko, jak mówię - tą mieszanką gazów żaden stwór nie oddycha :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arminius Napisano 24 Maj 2011 Autor Share Napisano 24 Maj 2011 Chyba masz rację logika, prawda historyczna i sztuka to jedno ale tu jest Polska kraj wielkich jaj i interesy filmowców kilku producentów mundurów i paru komercyjnych grup reko są najważniejsze. Wszyscy wiedzą jak to wygląda. Dlatego w polskim filmie już nic mnie nie zdziwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.