Skocz do zawartości
  • 0

Pierścień z podobizną wyciętą w jadeicie

Czołg_7TP

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdyby były na nim jakieś bicia, to sam bym próbował go umiejscowić w czasie i rejonie.
Co do ornamentu to tylko moje skojarzenia.
Co do niestaranności wykonania, to raczej się z tym nie zgodzę. Jeżeli został wykonany współcześnie, to przy obecnych technologiach obróbki jubilerskiej chyba specjalnie tak prymitywnie, aby naśladować biżuterię średniowieczną jak niżej
http://www.walhalla.com.pl/sklep/index.php?cPath=24_34&sort=1a&page=2&osCsid=6ccd882f8c19
Forma zdobienia, która wykańcza platę poniżej cargi znana już od wczesnego średniowiecza jak niżej
http://www.walhalla.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=24_34&products_id=937&osCsid=6ccd882f8c19
No i jeszcze ta niska zawartość czystego srebra w stopie, około 70-75 %. Piszę około, ponieważ nie sprawdzałem tego metodą miareczkową, a jedynie kamieniem probierczym.
Obecnie raczej się nie używa srebra o takiej próbie, i nawet te kopie z powyższych linków są w srebrze 925.
Na koniec ten jadeit. Tak precyzyjna obróbka tego kamienia, i wstawienie go w tandetną oprawę, to chyba głupota.
Ja wiem, że rzemieślnicy Państwa Środka wiele potrafią :)
Napisano

Odciśnięta w wosku postać wycięta w jadeicie.
Profil długowłosego i brodatego mężczyzny, z jakby metalową opaską na czole. Tułów jakby w łuskowej zbroi.

Napisano
Znaleziony w okolicach Warszawy, na przeprawie starorzecza Wisły. W towarzystwie kilku monet o dużej rozpiętości wiekowej. Denarki Rzym II - IV w. Monety śląskie XV - XVI w.

Z jakiego okresu może pochodzić ten pierścień ? Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ?
Napisano
Pierścień, co można wnioskować na podstawie niestaranności
jego wykonania to wyrób współczesny.Szyna jest odlewem, a
ślady na niej nie pozostały po kuciu lecz wydłubywaniu.Owa
symbolika(ptak, koń ..) to najprawdopodobniej przypadkowe
ułożenie ornamentu.Jest to raczej pamiątka nie mająca żadne -
go związku z pozostałymi znaleziskami.Tak dla pewności - czy
są na nim jakieś bicia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie