bartek2435 Napisano 17 Maj 2011 Autor Napisano 17 Maj 2011 Od kilku miesięcy rozważam zakup wykrywacza. Miałem do czynienia z Garettem ace 250, z którym miałem kilka udanych albo i mniej udanych wypadów w teren. Moją uwagę przykuł Fisher F5 i proszę o opinię o tym modelu. Warty jest swojej ceny? Czy jest niezawodny? Dyskryminacja sprawdza się? Nie męczy ręki? Z góry dzięki za pomoc:)
kamilen444 Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Myślę ze jest dobry.pomyśl też nad innymi sprzętami bo swiat wykrywaczy to nie tylko fisher
bartek2435 Napisano 21 Maj 2011 Autor Napisano 21 Maj 2011 Zdecydowałem się jednak na Fishera F5. Chciałbym zadać kolejne pytanie, ktoś może chodzi z tym sprzętem i mógłby doradzić optymalne ustawienia na monetki? Z góry dzięki.Dzisiaj byłem z nowym sprzętem w terenie, trafiłem na trochę łusek i sporo żelastwa, bo kopałem każdy sygnał.
krzysiekass Napisano 21 Maj 2011 Napisano 21 Maj 2011 Ja śmigam f-piątką .Praktycznie zawsze wycinam żelazo ,niekiedy i folię wycinam. gain na połowie ,thresh też na połowie..
Cpt.Nemo Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 ACE-250 masz, a chcesz przejsc na F5 ? Moim zdaniem roznica jest tak niewielka ze nie warto sobie glowy zawracac, troszke zyskasz z drugiej strony troszke stracisz i to przedpotopowe 9v zasilanie.Jesli juz to podumaj o Fiszerku ale F75. To wtedy bedzie mialo jakis sens.
Motyk Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 Jeżeli chodzi o dyskryminację to wycinać właśnie żelazo i ew folię.@Cpt.Nemo - nie żartuj. Jeżeli wg. Ciebie Ace jest podobny do f5, to chyba nie miałeś Fishera w ręku ani nawet nie przeczytałeś jego specyfikacji. Nie wiem, czy Ty trollujesz we wszystkich tematach czy po prostu jesteś fanatykiem Garrett'a.Pzdr
bartek2435 Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 krzysiekass, a pokrętło dyskryminacji na jaką wartość ustawić?
Enders Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 Nemo - proszę Cię, nie gadaj głupstw. Przedpotopowego" to masz GTP z DD. Wystarczy przejść się z tymi dwoma wykrywkami (Ace, F5). Różnica jest MEGA. Nie ma nawet mowy o porównaniu Ace do F5. To jakby porównać poloneza do mercedesa". Czy jakoś tak ;) krzysiekass - nie radzę wycinać folii, chyba, że teren jest bogaty w śmieci. Niektóre cieniutkie krajcary ustawione na sztorc lub prawie na sztorc (lekko pochyłe) dają właśnie odczyt na FOIL, 23-25. F5 to taka maszyna, którą trzeba rozpracować w terenie, próbując różnych ustawień - czyste ustawki nic nie dadzą. Na rosyjskich forach często spotyka się ustawienia zwane superstrojeniem". Polega to na ustawieniu najwyższej czułości (oznaczonej na potencjometrze GAIN, a nie Sensitivity) i wyciszenie powstałych niestabilności za pomocą gałki od sygnału wiodącego (Threshold). Wygląda to tak - Gain na 99 a Thresh. często na -3, najwyżej na -2, ale rzadko będzie stabilny. Tego ustawienia nie polecam, jeśli chodzi o wykrywanie bardzo, bardzo drobnej drobnicy. Dlaczego?Trzeba by sobie zadać pytanie, jak pracuje sygnał wiodący w tym detektorze. Otóż jest to coś w rodzaju alternatywnej czułości - lub jak kto woli - filtr, który odpowiada za wpuszczanie" do detektora sygnałów o danej sile. Prościej się chyba tego wytłumaczyć nie da.Najlepiej biegać na Thresh. na plusie, a potem odpowiednio ustawić czułość. Zasięg przez te 30 jednostek czułości mniej niż w superstrojeniu (na DD udało mi się biegać na czułości prawie 63) nie spadnie praktycznie w ogóle (no może 2 cm max.), a dzięki thresh. na plusie możesz szybciej przemiatać sondą i masz pewność, że nie ominiesz nawet słabego sygnału ;)Oczywiście nie należy przesadzać z sygnałem wiodącym, najlepiej ustawiać go proporcjonalnie od czułości tak, aby maszyna była stabilna. Bo nie zawsze mega zasięg to podstawa.Ach... i jeszcze odnośnie wady fabrycznej. Nie wiem jak teraz (może już to wyeliminowali), ale dawniej, jeśli popracowało się ok. 2-3 h (lub mniej, jeśli był upał) wykrywacz wariował, z niewiadomych przyczyn, redukcje czułości i sygnału wiodącego nic nie pomogły. Jest to lub był, przegrzewający się filtr balansu gruntu, a żeby tę wadę wyeliminować, trzeba było wykrywacz rozebrać i wlutować ekran z blachy aluminiowej pomiędzy stabilizatory a układy GB. Dlatego najlepiej górę obudowy okleić białą taśmą lub pomalować na biało. Albo nos ze sobą worek z kostkami lodu :D Pozdrawiam!
krzysiekass Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 Enders no pewnie masz rację . Ja na razie uczę się . Biegam z tym sprzętem dopiero od około 4-5 miesięcy .Wcześniej smętek ,więc do nauki mam sporo :)
bartek2435 Napisano 23 Maj 2011 Autor Napisano 23 Maj 2011 A pokrętło dyskryminacji na jaką wartość ustawić?
oskar1021 Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 Enders, spore masz informacje na temat F5, pogratulować!
Enders Napisano 3 Czerwiec 2011 Napisano 3 Czerwiec 2011 Dziękuję bardzo. Spore - bo wiem jak to działa z zewnątrz i wewnątrz (dziesiątki egzemplarzy do usprawnienia mi ludziska podsyłali - usprawnienia z tym grzejącym się filtrem GB). To jak tu nic nie wiedzieć ;) Pozdrawiam!
oskar1021 Napisano 3 Czerwiec 2011 Napisano 3 Czerwiec 2011 Szkoda że wcześniej na Ciebie nie trafiłem bo miałem F5 i właśnie takie same problemy,ale nikt na forum nie potrafił dokładnie wytłumaczyć dlaczego się tak zachowuje.Zawsze kończyło się na tym samym zdaniu en sprzęt tak ma".A na dzień dzisiejszy już go nie mam i rozglądam się właśnie za czymś może delikatnie mocniejszym.pozdro
Enders Napisano 3 Czerwiec 2011 Napisano 3 Czerwiec 2011 Widzisz kolego... tak to już jest - wszyscy znają sprzęt z zewnątrz", a że nikt nie rozbierał F-ek, bo trzeba zepsuć panel (oczywiście to też brednie, bo ja sobie z tym radze i nie widać ani śladu) to nikt nie wie, jaka jest przyczyna np. niestabilności. W F5 to był po prostu grzejący się filtr od elementów stabilizujących... wystarczył cienki ekran z blachy miedzianej lub aluminiowej i po sprawie. Szkoda, że już wcześniej w fabryce nie przemyślano tego... roboty praktycznie, podobnie jak kosztów, nic, a przyjemność z dłuższej pracy i stabilnej - bezcenna :) Czyżby F5 był niedelikatny? Zauważ kolego jedną rzecz... na panelu główne i zarazem ważniejsze regulacje dokonujemy za pomocą gałek, a więc nawet, gdyby odkleiła się folia i nie działały membranówki, i tak pod przyciskami mamy funkcje, których rzadko kto używa (przynajmniej ja) - bo przecież chyba częstotliwości nie przestawiasz co chwilę, nie używasz za często pin pointa, bo masz małego koncentryka i namierzanie to pikuś, tak samo jak NOTCH czy Phase Lock (blokada fazy, czyli Tekneticsowy FASTGRAB, aut. GB.) - bo po co, skoro na gałkach, a te nei są przyklejone do folii, masz reg. dyskrymę i manualny, może nawet dokładniejszy GB?Dla mnie to właśnie, po serii CZ i 12XX to jeden z najwytrzymalszych nowych Fisherów, możecie się zgadzać, lub nie. Pozdrawiam!
tytantx Napisano 14 Czerwiec 2011 Napisano 14 Czerwiec 2011 tez posiadam f5 i nie narzekam no może po za tym wzbudzaniem sie po jakimś czasie pracy ale co dyskryminacji niemożna nic zarzucić trzeba go poprostu poznać a i zasięgiem czasem można sie zaskoczyć
Enders Napisano 14 Czerwiec 2011 Napisano 14 Czerwiec 2011 Te niestabilności... ach... pochodziłbyś kolego na F75 powyżej tych 80 jednostek czułości - gwarantuję, że byś wtedy chciał, żeby było jak w F5 ;) Także na razie nie jest AŻ tak źle... ;)Da radę to znieść... poza cichymi popirdywaniami" na nic to nie wpływa...Pozdrawiam!
tytantx Napisano 16 Czerwiec 2011 Napisano 16 Czerwiec 2011 enders a znalazłeś już coś żółtego f5 bo cos mi sie zdaje że w tym kierunku jest on troszke otępiały
Enders Napisano 16 Czerwiec 2011 Napisano 16 Czerwiec 2011 Żółtego...? Ach ;D Sonda, wykonanie i zestrojenie. I to będzie chyba wszystko. Pozdrawiam!
wlodek2010 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Witam mam pytanie czy do f5 lub omegi8000 można i czy ma sens dokupić większą sondę nisz 11 , ponieważ są to typowe (drobnicowce) a chcę zmienić maszynkę i nie bardzo wiem na jaką bo przydało by się czasami po dobrych" wieściach zajrzeć trochę głębiej proszę o porady , zastanawiałem się też nad nowym ARGO ale sprzęt troszkę ciężkawy plus to to że ma wyjść nowa większa cewka... pozdrawiam...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.