Pablo.wpl Napisano 17 Maj 2011 Autor Napisano 17 Maj 2011 Proszę o info na temat tego medalika, bardzo mały jest jak widać, proszę też o datowanie jak to możliwe
hajtman Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 Matka Boska Częstochowska.Raczej druga połowa II-go wieku.Rzeczywiście miniaturka.
Pablo.wpl Napisano 18 Maj 2011 Autor Napisano 18 Maj 2011 a skąd takie informacje że to 2 połowa XXw? mi to wygląda na dużo starszy medalik, wykonanie jego nie jest precyzyjne...?Poza tym jednostronny... tym się zasugerowałeś że to 2 połowa XXw?Raczej się mylisz kolego i to grubo.
Pablo.wpl Napisano 19 Maj 2011 Autor Napisano 19 Maj 2011 no próby nie ma,albo nie zauważyłem, jak wrócę do domu to sprawdzę dokładniej, ale srebrny na pewno.
hajtman Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Przepraszam Pablo,ale na pewno się tak grubo nie mylę.Medalik był noszony i jest powycierany.Ta miniaturyzacja nadeszła wraz z komuną,kiedy dla rzemieślników wyrabiających dewocjonalia, zaczęło brakować materiałów i oszczędzano jak było mozna.Identyczne jak Twój w 1967 r.przy I-szej komunii otrzymali moje koleżanki i koledzy.Ja wtedy dostałem też taki,czyli tej samej wielkości, tylko oktagonalny.Z tyłu,na niektórych grawerowano- Pamiątka Komunii Świętej,albo datę i imię.Z przedwojennych to ,tej wielkości posiadam Św.Cecylię,ale mocowany w okręgu i malowany ręcznie na szkle,Pamiątka z Częstochowy.Do schyłku XIX wieku np.w Rewolinskim takie miniatury nie występują.Podobnie w i-szej połowie XX wieku.Pzdr.Jura
Pablo.wpl Napisano 19 Maj 2011 Autor Napisano 19 Maj 2011 No skoro mówisz że taki dostałeś na komunię....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.