lukass Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 Cześć chłopaki mam szanse kupić sobie wykrywacz salamandre 5 letnia za 250 zł czy to się opłaca?
zabi Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Jeżeli interesuje cię militarka i wykrywacz jest sprawny to bierz
fuks_ag Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Pewnie że się opłaca.Parę dni temu maglowaliśmy temat Huzara to sobie poczytaj, bo sprzęt podobny(Huzar nie ma wskaźnika i ma mniejszą sondę).Ja ze sowjej strony dodam że mam coś bardzo pdobnego do salamandry Geodetektor Explorers-bis,i na militarkę doskonały w zasięgach ale trudny (to samo się tyczy Salamandry i Huzara).Ale polecam za te pieniądze nawet jak by jeszcze do okolicy400to też warto.
lukass Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 Jak go sprawdzałem to jest ok tylko coś jest nie tak ze wskaznikiem wychyłowym stoi w miejscu.Sprawdzałem go na podworku i wylapuje metale
fuks_ag Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 popróbuj z dyskryminacją i bez (ale tak szczerze mowiąc jak mi piszczy nie patrzę na wskaźnik chociaż jest na wskaźniku akceptuj/odrzuć to i tak ryję aby sprawdzić co w trawie piszczy)- bardzo pomocna rzecz to pinpoint w moim S-bisie realizowany jest za pomocą zaświecenia diody i bardziej czuły niż głośnik-wcześnij zaczyna reagować,a wtedy to już głębokie kopanie czeka.Ps. Jak rozkręcisz to pewno jakiś kabelek się odpiął, a jesli nie to i tak mała strata:)
kamilen444 Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Bierz tą salamandrę osiągi na militarkę super i ma dyskryminację.
lukass Napisano 17 Maj 2011 Autor Napisano 17 Maj 2011 Kupiłem tą wykrywke:)).Byłem dzisiaj z nią 1 raz w lesie,już myślałem że nic nie znajde ale wytargałem jakieś stare łożysko:)).Fot dam jak najszybciej:))
fuks_ag Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 a teraz czułość ustaw na maxa. Zobaczysz efekty na następnym wypadzie (tylko dobrą lopatkę weź:))
lukass Napisano 18 Maj 2011 Autor Napisano 18 Maj 2011 Ja wczoraj działałem na ustawieniach:Rodzaj pracy:Idzwięk:maxdyskryminacja:8balans gruntu:7tłumik gruntu:2Jak złe ustawienia to proszę o pomoc!To poprawie:))
fuks_ag Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 obawiam się ze każdy sprzęt ma inne ustawienia (zmęczenie materiału), balans gruntu dobierasz do momentu aż przestanie się wzbudzać. a czułóść ustawiasz jak ci pasuje dużą, małą
ALL Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Instrukcja obsługi wykrywacza statycznego.1. Włączyć zasilanie i odczekać kilka sekund.2. Zresetować wykrywacz [ dźwignia przełącznika .pamięć „ Reset” ] Przełącznik rodzaj pracy w trybie „wszystkie metale”3. Zbliżyć do przedmiotu metalowego Np. saperka i ustawić siłę głosu4. Wybrać miejsce gruntu , gdzie nie ma w ziemi żadnych metali !5. Powoli unosić sondę i obserwować wskazówkę , regulować pokrętłem Grunt tak aby podczas unoszenia [do 25 cm] i opuszczania sondy [około 5 cm od gruntu] nie obserwować znacznych zmian, a w głośniku lub słuchawkach.. Każdą zmianę położenia pokrętła „grunt” należy Zresetować. Tak przygotowanym sprzętem dokonujemy przeszukania terenu starając się prowadzić sondę w miarę równolegle do ziemi i utrzymywać również w miarę jednakową wysokość sondy od gruntu.6. W momencie pojawienia się sygnału w danym miejscu odsuwamy sondę do miejsca do całkowitego zaniku sygnału i:• Przełącznik rodzaju pracy przestawiamy na Dyskryminację• Pokrętłem Dyskryminacja ustawiamy stopień wielkości odrzucanego żelaza• Naciskamy Reset. • Powracamy sondą w miejsce wcześniejszej lokalizacji• Wychylenie wskazówki w prawo z pojawieniem się sygnału , świadczy o obecności w gruncie metalu kolor.• Szybkie wychylenie w lewo potem w prawo i pojawienie sygnału to obecność dużego żelaza nie odrzuconego przez wykrywacz.• Wychylenie wskazówki w lewo bez sygnału to obecność małego żelaza odrzuconego• Staramy się określić metodą krzyża maksimum sygnału ,które świadczy o miejscy zalegania przedmiotu.7.Ponownie przełączamy na wszystkie metale i procedura od początku, a wszystko w związku z tym , że jest to wykrywacz z STATYCZNYM rodzajem pracy , czyli przeszukanie prowadzimy na „Wszystkie Metale” bo tylko wtedy działa eliminacja wpływu gruntu na pracę wykrywacza, a określenia rodzaju metalu dokonujemy po lokalizacji i przełączeniu na tryb „Dyskryminacja” ALL.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.