SeagaL Napisano 1 Maj 2011 Autor Napisano 1 Maj 2011 Witam serdecznie wszystkich poszukiwaczy!Ostatnio miałem przyjemność znaleźć na polu taki oto medalik. Jest w bardzo dobrym stanie, nic nie czyściłem. Średnica wynosi 16,5 mm. Po prawej stronie widoczne tłoczenie (symbol) z wyraźnym napisem GM. Bardzo proszę o identyfikację znaleziska :-)Pozdrawiam i życzę wiele cennych znalezisk,Maciek
SeagaL Napisano 2 Maj 2011 Autor Napisano 2 Maj 2011 Witaj Martian!Nie, na odwrocie bardzo gładka powierzchnia, bez żadnych tłoczeń.Pozdrawiam,Maciek
Martian Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Młodo nie wygląda patyna, brak cech probierczych i stylistyka... Ciężko coś powiedzieć...
melajda95 Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Litery G M,to prawdopodobnie inicjały warszawskiego medaliera i rytownika Gotfryda Majnerta [1769-1846],bo tak między innymi sygnował swe wyroby.Jeżeli medalik jest jego produkcją,to nie będzie trudno go w przybliżeniu wydatować.
SeagaL Napisano 29 Czerwiec 2011 Autor Napisano 29 Czerwiec 2011 Witam wszystkich ponownie,Odświeżam wątek, ponieważ nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, a na takowej bardzo mi zależy :-)Oczywiście bardzo dziękuję wszystkim, którzy dotychczas udzielali się w temacie i dali cenne wskazówki.P.S. Zakładając (zgodnie ze wskazówką melajda95 - i tutaj bardzo Ci dziękuję za pomoc), że jest to wyrób Gotfryda Majnerta, czy można domniemywać lub szacunkowo przybliżyć ilość wyprodukowanych przez Niego takich medalików? Znaleźliście kiedyś jakiś Jego podobny wyrób z inicjałami GM? Powiedzcie mi jeszcze czy jest to rzadkie znalezisko? Wiem, że Jego syn Józef fałszował na potęgę monety, więc można przypuszczać, że jest to oryginalny wyrób samego Gotfryda.Pozdrawiam i bardzo liczę na Waszą pomoc,Maciek
Eastlegion Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Mój trochę podobny http://odkrywca.pl/srebrny-medalik,689129.html
SeagaL Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 Dzisiaj się dopatrzyłem, że na uszku" do noszenia jest jakieś bicie. Kształt bicia wygląda identycznie jak na medaliku od Eastlegion z linka. Niestety bicie jest wogóle nieczytelne i nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć na ten temat. Podejrzewam, że jeśli jest bicie to może być to srebro. Czy mam rację? Czy na innych metalach też mogły się pojawiać charakterystyczne bicia?Pozdrawiam,Maciek
SirBadFate Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Słusznie podejrzewasz, skoro są bicia prób to najprawdopodobniej, patrząc także na wygląd patyny, będzie to srebro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.