Skocz do zawartości

Konserwacja zegarka Omega

marcin83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Od razu przepraszam za jakoś zdjęć chwilowo brak aparatu:) Wczoraj na moim pierwszym wypadzie z wykrywką trafiłem na trzy zegraki, jeden widoczny na zdjęciu Omega, drugi podobny tylko ze srebra, a trzeci też srebrny tylko że na rękę.

Czym można takie zegarki wyczyścić?

Wiem na pewno, że dwa zegarki są srebrne, ale ten trzeci Omega widoczny na zdjęciu możliwe że jest ze złota albo pozłacany.
Pozdrawiam

Napisano
Witam,miałem podobną sytuacje sam czyściłem i kąbinowałem efekt rozwaliłem mechanizm,wniosek lepiej spytać zegarmistrza i jeśli fachowiec oceni że mechanizmu nie da się uratować wtedy można zaszaleć z czyszczeniem domowymi sposobami,bo inaczej szkoda mechanizmu.
Napisano
Witam, zegareczki rzeczywiście zbyt cenne żeby samemu kombinować, lepiej oddać specjaliście.
Swoją drogą gratuluję pierwszego wypadu z wykrywką, ja ciagle marzę o srebrnej busoli - do tej pory jedynie kilka badziewnych zegarków z PRL-u made in USSR :)
Pozdrawiam.
Napisano
Po dwóch dniach czyszczenia udało mi się go otworzyć, nie spodziewałem się, że mechanizm będzie w tak niezłym stanie. 3 trybiki zardzewiały ale myślę, że są do uratowania, niestety rdza zjadła całą sprężynkę będę musiał wybrać się do jakiegoś zegarmistrza i zapytam się czy da rade go uruchomić.
W środku są wygrawerowane dane właściciela (Niemca) i nazwa miasta Reichenbach Schl (Dzierżoniów).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie