nww Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 wpadł mi taki oto krzyż , z tyłu ma następujące napisy u góry SZ-SZ WILNO NA DOLE 54/45 ORAZ DATA 13.VI.1945 nie wygląda na radosną twórczość, ale z drugiej strony nie znalazłem nigdzie nic na temat krzyza harcerskiego z mieczami i dotego w wersji medalowej, napisy mogą sugerować (moja interpretacja ) szare szeregi oraz datę ewakuacji z wilna w 45.??? jeżeli ktoś z was się spotkał z takim odznaczeniem lub podobnym to prosze o info.
nww Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 rewers . ciekawe jest to że miecze są koloru srebrnego a krzyż złotego ( a może jakieś wykonanie grawerskie)
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 szkoda czasuhttp://odkrywca.pl/wojskowa-sluzba-wewnetrzna,659809.html
nww Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 kol. kopiejnik ale co ma wspólnego wsw z harcerstwem, a może piwka za dużo ?
Jacek.Ant. Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 Kolega Kopijnik pokazał Ci skąd na odznace wzięły się te miecze-z korpusówki WSW.Czyli odznaka jest ewidentnym fałszerstwem powstałym w póżnym PRL-u,korpusówki tego wzoru wprowadzono chyba w latach 70-tych.
tyfus Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 nww - jeżeli masz pytania lub chcesz wyjaśnień, wystarczy to napisać --> bez prywatnych wycieczek i impertynencji.
kopijnik2 Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 a wystarczyło tylko pomyśleć...szkoda czasu
nww Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 powiem tak : z myśleniem nie mam na razie jeszcze problemów, i na pewno nie porównam krzyża który jest przedmiotem dyskusji ( zdjęcie nr 2) z korpusówką wsw(zdjęcie 1) tak samo jak nie z innymi krzyżami z mieczami z tego zdjęcia. nie twierdzę że to odznaczenie jest oryginalne czy kopia czy produkcja jednostkowa, wiem co oznacza skrót SZ-SZ , wiem co to WILNO wiem co to za data 13. VI. 1945 . nie wiem co oznacza 54/45 ani kto i dlaczego ten medal wyprodukował - dostał?.jak ktoś z was wie więcej to proszę o informację a jeżeli macie pisać bzdury w stylu korpusówki wsw to pomyślcie 2 razy.
hary01 Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 Kolego nww nie unoś się tylko sam popatrz dobrze na swój krzyż . Po pierwsze widać jak w niektórych miejscach jest nie udolnie przylutowana część miecza z rękojeścią , po drugie popatrz na rękojeść jest identyczna co w korpusówce wsw po trzecie grawerkę z tułu można zrobić współcześnie a po czwarte nie wydaje Ci się, że ten orzełek dodaje wigoru i nic więcej temu dziełu?
nww Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 miecze w moim medalu nie maja nic wspólnego z korpusówką wsw nie to wykonanie nie ten metal nie ta wielkość
nww Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 poza tym nie są byle jak dolutowane widać że robił to fachowiec
nww Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 mocowanie kółka też zrobiono metodą jubilerską
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.