Skocz do zawartości

dziwny harcerski krzyż

nww

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wpadł mi taki oto krzyż , z tyłu ma następujące napisy u góry SZ-SZ WILNO NA DOLE 54/45 ORAZ DATA 13.VI.1945
nie wygląda na radosną twórczość, ale z drugiej strony nie znalazłem nigdzie nic na temat krzyza harcerskiego z mieczami i dotego w wersji medalowej, napisy mogą sugerować (moja interpretacja ) szare szeregi oraz datę ewakuacji z wilna w 45.??? jeżeli ktoś z was się spotkał z takim odznaczeniem lub podobnym to prosze o info.

Napisano

rewers . ciekawe jest to że miecze są koloru srebrnego a krzyż złotego ( a może jakieś wykonanie grawerskie)

Napisano
Kolega Kopijnik pokazał Ci skąd na odznace wzięły się te miecze-z korpusówki WSW.
Czyli odznaka jest ewidentnym fałszerstwem powstałym w póżnym PRL-u,korpusówki tego wzoru wprowadzono chyba w latach 70-tych.
Napisano

powiem tak : z myśleniem nie mam na razie jeszcze problemów, i na pewno nie porównam krzyża który jest przedmiotem dyskusji ( zdjęcie nr 2) z korpusówką wsw(zdjęcie 1) tak samo jak nie z innymi krzyżami z mieczami z tego zdjęcia. nie twierdzę że to odznaczenie jest oryginalne czy kopia czy produkcja jednostkowa, wiem co oznacza skrót SZ-SZ , wiem co to WILNO wiem co to za data 13. VI. 1945 . nie wiem co oznacza 54/45 ani kto i dlaczego ten medal wyprodukował - dostał?.jak ktoś z was wie więcej to proszę o informację a jeżeli macie pisać bzdury w stylu korpusówki wsw to pomyślcie 2 razy.

Napisano
Kolego nww nie unoś się tylko sam popatrz dobrze na swój krzyż . Po pierwsze widać jak w niektórych miejscach jest nie udolnie przylutowana część miecza z rękojeścią , po drugie popatrz na rękojeść jest identyczna co w korpusówce wsw po trzecie grawerkę z tułu można zrobić współcześnie a po czwarte nie wydaje Ci się, że ten orzełek dodaje wigoru i nic więcej temu dziełu?
Napisano

miecze w moim medalu nie maja nic wspólnego z korpusówką wsw nie to wykonanie nie ten metal nie ta wielkość

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie