Skocz do zawartości
  • 0

Temblak

Strugu2

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widziałem ten temblak w założonym przez Ciebie wątku na innym forum,myślałem że to coś austryjackiego i w tej stronie szukałem a tu taka niespodzianka.Gratuluję.
Napisano
Oficerom zależy w jakiej armii,np pruskiej w roku 1915 zabroniono noszenia pickelhauby bez pokrowca,szabli,odznaczeń,wysokich lśniących butów,ponieważ niemcy stwierdzili że tak wyróżniający się żołnierze ginęli w pierwszej kolejności.Oficerowie niemieccy nie przestrzegali tych zaleceń,ponieważ uznawali je za nie rycerskie.Co np 25 lat później mordowanie polskich jeńców było już zgodne z ich zasadami.Ścierwa.
Napisano
Odnośnie temblaka wz. 25, wg Zachuty (Wojskowy temblak dystynkcyjny" Kraków, 1991, s. 60) wprowadzono go 7-ego grudnia 1925 roku Rozporządzeniem Prezydenta rzeczypospolitej (Dz. Ustaw RP., Nr 126, poz. 899, 1925 r.). Cytat z powyższego:
W uzupełnieniu dotychczasowych przepisów ubioru polowego ustalam temblak podoficerski z białej taśmy podwójnie złożonej z czterema równoległymi wąskiemi paskami barwy karmazynowej, z których dwa na brzegach, dwa w środku taśmy w równej odległości od siebie, zakończonych węzłem i chwastem i opatrzonych przesuwką nad węzłem. Węzeł pokryty jest białą taśma i zakończony u góry i u dołu obramieniem barwy białej w karmazynowe paski. Chwast składa się z plecionych sznurków barwy białej ściągniętych u dołu. przesuwka z białej taśmy."

Dalej autor pisze, iż w latach trzydziestych temblaki zaczęto wykonywać z dwoma karmazynowymi prążkami na taśmie z połyskliwych nici" W publikacji tej znajduje się zdjęcie szabli wz. 21 z takim temblakiem. Chodzi więc chyba o podoficerski, gdyż dalej podane są przykładowe ceny, m.in. temblaka podoficerskiego nieokreślonego wzoru.
Napisano
Dzięki, sytuacja mnie zmusza do jego sprzedaży. Gość proponował mi 1300zł w tym przesyłka z mojej strony. Teraz widzę, że chciał mi zrobić wałek. :<
Napisano
Póki mam co jeść i dach nad głową to nie skończy. ;)"

... I dlatego nie warto się zarzekać takimi słowy.

Temblak piękny, mam nadzieję, że trafi w dobre ręce, na ładną podoficerską wz21/22. :)
Napisano
Aż tak źle nie jest, ale potrzebuje pieniądze na niezaplanowane wydatki. Nie mam Polskiej szabli tylko same austro węgry i fajnie będzie jak ktoś sobie skompletuje szabelkę z tym temblakiem ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie