Skocz do zawartości

Uwaga! Niebezpieczne niewybuchy na Górnym w Pile!

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

PIŁA. - W dniu dzisiejszym około godziny 15.00 mieszkaniec osiedla Górne poinformował mnie jako radnego z tego regionu, o prawdopodobnym istnieniu niewybuchów za stadionem na Żeromskiego tuż za ogrodzeniem i wzdłuż torów kolejowych. Jest to miejsce częstych spacerów mieszkańców naszej dzielnicy a także zabaw dzieci. Właściciele psów wyprowadzają tam swoje pupile a rowerzyści przełajowi trenują a i często również można zobaczyć osoby z kijkami" trenujące Nordic Walking - informuje Jacek Bogusławski, radny Rady Miasta Piły.

- Według informacji jakie uzyskałem, teren ten przeglądają złomiarze" i wyciągają niewypały tuż spod darni. Aby niepotrzebnie nie wzywać straży miejskiej i policji, postanowiłem sprawdzić tą informację. Pan Tadeusz pokazał mi ten niebezpieczny teren, podczas rekonesansu ugasiliśmy małe ognisko w lesie pozostawione bez opieki!.
Na moją prośbę przyjechali na miejsce panowie Dariusz i Tomasz z Stowarzyszenia Albatros z profesjonalnymi wykrywaczami metali. W ciągu kilkunastu minut znaleźliśmy duże składowisko niewypałów i nabojów z okresu II Wojny Światowej. Są one uzbrojone i stanowią zagrożenie dla najbliższej okolicy. Na tym obszarze podczas zdobywania twierdzy Piła toczyły się ciężkie walki niemiecko radzieckie i od strony Kotunia nacierali
sowieci. Na moją prośbę pojawił się Komendant Straży Miejskiej pan Wojciech Nosek oraz policjanci z KPP w Pile. Teren został zabezpieczony przez Policję o godzinie 17.40, Komendant zaoferował się że strażnicy mogą pomóc zabezpieczać teren do czasu przyjazdu saperów. W związku z tym że mają oni teoretycznie 72 godziny na przyjazd, zwracam się z prośbą do mieszkańców aby w tym czasie unikali przebywania w tym rejonie, szczególnie
proszę zwrócić uwagę dzieciom. Panowie z Stowarzyszenia Albatros uświadomili mi również jakie jest duże niebezpieczeństwo w przypadku wystąpienia pożaru lasu w tym rejonie. Na podobny teren podczas pożaru nie jest wpuszczana nawet straż pożarna, ze względu na niewybuchy, które pod wpływem temperatury eksplodują. Na mojej stronie radnego Rady Miasta Piły umieszczę więcej zdjęć z zabezpieczania tego obszaru.
Dziękuje Panu Tadeuszowi za telefon w tej sprawie i o uchronienie przed możliwą tragedią
mieszkańców - dodaje Jacek Bogusławski.

http://www.dzienniknowy.pl/aktualnosci/pokaz/18242.dhtml

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie