Tomek W Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 Witam wszystkich , dziś miałem swój poszukiwawczy debiut , w okolicznym lesie znalazłem klamerkę , podobno dość rzadką ;)Tu muszę podziękować koledze michał123456789 - to on użyczył mi wykrywki.Klamerka jak wygląda , widać na fotce , jest tylko umyta , chciałbym ją jeszcze doczyścić jednak tak by jej nie uszkodzić - wygląda ona na stalową mosiądzowaną.Macie jakiś sposób na takie klamerki ?
pooshkins Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Jest wykonana z mosiądzu :) Jest już ładna, teraz tylko natrzeć oliwką lub olejem do broni typu ballisol.Gratulacje :)
Der Szpadel Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Ja bym zastosował czyszczenie na mokro szczotką taką jak do czyszczenia paznokci z plastikowymi włoskami a potem wrzucił w oliwę z oliwek żeby utrwalić patynkę na stopie mosiądzu ale z przewagą miedzi jak widać po czerwonawym kolorze.Kąpiel parę tygodni ( jak nawet dłużej to nie zaszkodzi )po wyjęciu przemyć wodą wysuszyć i na półkę ;)Pzdr
Tomek W Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 Wydaje mi się że nie jest jednak mosiężna - na stronie wewnętrznej są drobne ślady korozji , z pod czerwonego nalotu przebija jakby stal - przynjmniej tak to wygląda, postaram się zrobić dokładniejsze zdjęcia jak dorwę makrokonwerter.Klamrę jak na razie umyłem szczoteczką do zębów ;)Teraz faktycznie spróbuję z oliwą z oliwek.
pawel888 Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Przyłóż do niej magnes, jak nie będzie łapał to kolor. Ale ona na pewno jest wykonana z mosiądzu ;)Co do konserwacji- tylko oliwa, i tak jest ładna.
Tomek W Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 No fakt , magnes nie kłamie ;)Jednak to mosiądz ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.