Skocz do zawartości

Wypukła moneta

szlak18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trafiłem taką wypukłą monetę. Jest to 10 pfenigów 1908 rok jak ma to byc pomocne.
Chodzi mi o to dlaczego ona jest tak wygięta. Orzełek na części wypukłej.
Wcześniej spotkałem tak wygiętą monetę ale to zignorowałem. Teraz już mnie to zaciekawiło. Czy może robili z nich guziki?

Napisano
Nie pytam o wartość tej monety a o to dlaczego jest taka miseczka. Przeszukałem forum i znalazłem zdanie że się takie trafiają. Tylko jaka jest tego przyczyna.
Młody Pomern, pooglądaj dokładnie zdjęcia i nie pisz bzdur o strzelaniu do monety. Możesz sobie podarować takie wpisy, bo nic nie wnoszą...
Napisano
najlepiej oskarżyć kogoś o bzdury, a samemu nie mieć jakiejś sensownej teorii
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=665000#989300
trafienie centralne ( powiedzmy pistoletu skałkowego )mogło by zrobić takie uszkodzenia
dobrze jak by się tu wypowiedział ktoś z bractwa kurkowego
Napisano
a tak przy okazji to ja mam ogladac zdjecia ?? a moze zaczniesz czytac ze zrozumieniem ?? pomysl przez chwile czy dalo by rade wyklepac mlotkiem monete zeby nie zniszczyc rewersu i awersu ?? no i przestan kolego szlak 18 zasmiecac forum pierdolami
Napisano
Teoria o przestrzeleniu raczej się nie broni, bo nie ma otworu wylotowego jak w cytowanym poście!!!
Nie mam rozsądnej hipotezy. Teorię trzeba obronić, brak otworu wylotowego, wd. mnie obala Twoją i Przedmówcy i przemawia, że nie jest rozsądna. To że w cytowanym wątku na końcu pojawiają się miseczki, raczej zgniecenia wcale mnie nie przekonuje, że są przestrzelone, no może postrzelone :)
Swoją drogą jaka kula nie zrobi otworu wylotowego i tak czysto i bez śladu wyklepie monetę nie zniekształcając rysunku.
NIe chcę się przegadywać, prosze o możliwe rzeczowe rozwiązania.
Napisano
Bez jakiegokolwiek śladu? Jeżeli zechcesz to rzuć okiem na zdjęcie w cytowanym poście, zobacz jak mocno wyszczerbiony jest otwór wylotowy.
Czy ktoś jeszcze może uprawdopodobnić postrzał kulą ołowianą? Pisolet na kule ołowiane nie ma gwintowanej lufy i nie sądzę by można było trafić w monetę, no może gdyby była 20 cm od lufy, ale nie jestem strzelcem...
Napisano
Bardzo ciekawe, ale dalej pozostaje pytanie, jak, moze drewnianym odbijakiem... Te łyżeczki także zachowują ładny rysunek monet.
Po co, by zrobić łyżeczkę lub cel na strzelnicy.
Napisano
nie mam sily .... a zauwazyles w tym poscie powyzej jakies miedziane monety ? ja nie bo prawdopodobnie bawiono sie z lepszych monetek w takie cuda i obsadzano w sreberko a tak pozatym :http://odkrywca.pl/nauka-celnosci-,564241.html#564241
Napisano
Wszędzie są otwory lub ŚLADY po kulach.
Na razie mnie na na siłę przekonujecie. Ale ok. Większość ma rację.
Sprawa załatwiona. Postrzał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie