werewolf Napisano 9 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2011 witamjak ratować sklejone karty do gry, wilgotne, rwące się, na razie w wodzie są ale zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 9 Kwiecień 2011 Share Napisano 9 Kwiecień 2011 tektura czy cienki papier? (fotki?)na pewno nie możesz wysuszyć bo wtedy mogiła..lata tamu trafiłem zwitek dokumentów,na naprawdę cienkiej bibule,póki były wilgotne jakoś udało się rozkleić..Operacja wyglądała podobnie jakbyś chusteczkę higieniczną rozkładał na wszystkie kilka warstwz brzegu delikatnie podważyć cienkim ostrzem i pomału,powoli odklejać"susz rozprostowane,w temperaturze pokojowej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werewolf Napisano 9 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2011 właśnie są dość cienkie :/jutro powalczę woda z płynem lub mydłem pomoże na syf? samo moczenie bo za dużo nie potrę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 10 Kwiecień 2011 Share Napisano 10 Kwiecień 2011 ja bym czyścił po rozklejeniu i wysuszeniu. bo narazię to chyba dużo nie zrobisz. Jak już będą suche to wtedy będziesz miał czas na myślenie czym czyścić pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 10 Kwiecień 2011 Share Napisano 10 Kwiecień 2011 tak właśniemusi być utrzymana wilgotność (np zamknąć w torebce foliowej)jak będą sklejone i wyschną to nie rozkleisz ich w ogóle..susz i czyść po rozdzieleniu,licz że nie wszystkie uratujesz,kilka może spartolisz do momentu jak załapiesz jak najlepiej rozdzielić(u mnie tak było:))Jeśli teraz leżą w misce z wodą to je wyjmij zawiń w worek.(jak trafiłem swoje zanim wróciłem do domu i rozdzieliłem były zawinięte w folie aluminiową spożywczą i dopiero w worek foliowy)i cierpliowści:)pokazałbyś fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werewolf Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2011 część i tak jest już porozrywana i w kawałkach to ciśnienia nie mam z resztą strasznie to cienkie (nie wiadomo ile się podważa) i wątpię czy dam radę je porozdzielać ale chciałbym choć jedną całą odkryć :)jeszcze mam karton (może 5x5x10 cm )chciałbym by jakoś trzymał swój kształt, zastanawiam się czy nie pomalować go wikolem rozwodnionym by jak wysechł się nie sypał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 11 Kwiecień 2011 Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Raczej przeprasować przez papier woskowy. Dostępny w sklepach flatelistycznych.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werewolf Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Wojtku a co to da? mówisz o kartach czy pudełku"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.