Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 Witam !! Ostatnio nabyłem wykrywacz Salamandra z cewką 37. Po estach w powietrzu" jak i w terenie wykrywacz ten znajduje przedmioty bardzo płytko, np. hełm niemiecki max z około 45 cm, minę POMZ max z niecałych 20 cm. Ponadto po wciśnięciu tego przycisku A (restartu) wykrywacz zaczyna wariować i na wszystkich 3 trybach pracy cały czas wyświetla metal, a wskazówka na wskaźniku po puszczeniu tego przycisku pozostaje ciągle na środku żółtego pola. Czy wie ktoś co mu może dolegać"?
szczurek_1979 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 trochę inny model od mojego, ale u mnie podstawowym ustawieniem jest takie że na wszystkich pokrętłach ustawione są na mniej więcej połowie wartości, balans gruntu 4 - 6, dyskryminacja 5-6, tłumik gruntu 5-7, regulacja głośności bodajże na 6... łapie drobiazg i grubsze skarby. Dość powoli trzeba przemiatać, czasami przy zbyt energicznych ruchach przemiatania potrafi się wzbudzić... na spokojnie, bez denerwacji... ;)
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 a co z tym resetem, bo po jego wciśnięciu to wogule wykrywacz szaleje, może to wina baterii bo mam takie nowe zwykłe wsadzone?
szczurek_1979 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 a i przełącznik trybu pracy mam na 1 poziomie, nie pamiętam jakie tam oznaczenie jest bo u mnie już wytarte... ale chodzi tu all metal... po znalezieniu sygnału przełączam na drugi poziom i pokazuje mi wtedy czy to kolor czy też większy przedmiot stalowy... 3 trybu używam rzadko, jedynie gdy na 2 pokazuje duży obszar sygnału... a i drobne stalowe przedmioty o kształcie zbliżonym do okręgu (koła) pokazuje jako kolor ;) a baterie też są istotne... ja chodzę na duracelach... przymierzam się do zainwestowania w te nowe energeizery litowo kadmowe... w cyfrówce dziewczyny na 2 bateriach napstrykałem na wyjeździe po nad 1300 fotek zanim padły... ciekawe czy dadzą radę jaszczurce ;0
Thomson. Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Zadzwoń do producenta. Sam nic nie poradzisz w tej kwestii.
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 A macie moze jakieś dane kontaktowe?
szczurek_1979 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 resetu też używam dosyć często... przy poprawnych ustawieniach wskaźnik powinien być na połowie skali... na programie 1 po namierzeniu fanta wskazówka przechyla się w prawo prawie do końca skali, zapala się dioda i słychać dość głośny dxwięk. przełączam na 2 i jeżeli wskazówka wychyla się w lewo do zera lub nawet poniżej to takie sygnały raczej mijam, a jeżeli wychyla się w prawo, zapala się dioda i sygnał to wtedy kopię... na 2 programie należy powoli i ostrożnie przemiatać nad celem ponieważ to dość czuły program i nawet jak za mocno machniesz lub zaczepisz gałązkę to raczej się wzbudzi... o trzecim programie pisałem wyżej...
szczurek_1979 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 a jak i to nie pomaga co napisałem wyżej to skontaktuj się z producentem... pozdroszczurek
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 A i tak przy okazji sie spytam ile ta wykrywka chodzi tak na Duracelach czasu?
szczurek_1979 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 u mnie to nawet długo 4 do 5 wypadów tak po 5 - 6 godzin :) nie wiem czy to dużo czy mało ale jak dla mnie wystarczy :)
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 A po wciśnięciu tego resetu to wskazówka gdzie powinna sie znajdować jak sonde opuścimy już na ziemię ?
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 A po wciśnięciu tego resetu to wskazówka gdzie powinna sie znajdować jak sonde opuścimy już na ziemię ?Bo nie wiem jak go do gruntu dostroić.
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 Wie ktoś jak to Salamandre do gruntu dostroić ????
kijow Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 ja 6 lat temu kupiłem salamandrę z największą cewką i po trzech wyjściach w teren rozbiłem wykrywacz o drzewo i nikt już mnie nie przekona do kupowania rodzimych produktów szkoda kasy lepiej dołożyć kasy i kupić firmowy wykrywacz.
grzech Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 WitamMatexxx proponuje ci najpierw zadzwonić i poprosić producenta o instrukcje do jaszczurki bez problemu wyśle ci na e-mail lub pocztą. Po twoich wypowiedziach wnioskuję że jest to używany sprzęt więc tym bardziej najpierw upewniłbym się czy oby napewno jest wpełni sprawny bo może zakupiłeś jakiś uszkodzony i teraz będziesz się mordował z obsługą która na niewiele się zda. Wiesz mi ale o obsłudze jaszczurki można by książkę napisać a ty chciałbyś tak w dwóch,trzech zdaniach.Dla mnie po twoich pierwszych wypowiedziach byłbym skłonny powiedzieć że masz padnięty przycisk reset wskazówka stoi na środku pola żółtego , słaby zasięg ". Wpełni sprawna jaszczurka w wersji S5" przy ustawieniach Tłumik gruntu-0(min.zasięg) ,Rodzaj pracy-G,Reg.Dźwięku-10,Balans gruntu-odpowiednio dla gruntu ok.4-7 , powinna ten hełm niemiecki wykrywać z 70-80cm.pozdro.
Matexxx_2007 Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 tzn. wcześniej po wciśnięciu przycisku reset znajdował się on na żółtym polu a po puszczeniu go wychylał się maksymalnie w lewo, a teraz mam tak, że po wciśnięciu go i puszczeniu pozostaje on nadal na środku żółtego pola. Jutro zadzwonie do producenta i się upewnie.
ALL Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Skrócona instrukcja.Dotyczy wykrywaczy statycznych.1. Włączyć zasilanie i odczekać kilka sekund.2. Zresetować wykrywacz [ dźwignia przełącznika .pamięć „ Reset” ] Przełącznik rodzaj pracy w trybie „wszystkie metale”3. Zbliżyć do przedmiotu metalowego Np. saperka i ustawić siłę głosu4. Miejsce gruntu , gdzie nie ma w ziemi żadnych metali !5. Powoli unosić sondę i obserwować wskazówkę , regulować pokrętłem Grunt tak aby podczas unoszenia [do 25 cm] i opuszczania sondy [około 5 cm od gruntu] nie obserwować znacznych zmian, a w głośniku lub słuchawkach.. Każdą zmianę położenia pokrętła „grunt” należy Zresetować. Tak przygotowanym sprzętem dokonujemy przeszukania terenu starając się prowadzić sondę w miarę równolegle do ziemi i utrzymywać również w miarę jednakową wysokość sondy od gruntu.6. W momencie pojawienia się sygnału w danym miejscu odsuwamy sondę do miejsca do całkowitego zaniku sygnału i:• Przełącznik rodzaju pracy przestawiamy na Dyskryminację• Pokrętłem Dyskryminacja ustawiamy stopień wielkości odrzucanego żelaza• Naciskamy Reset. • Powracamy sondą w miejsce wcześniejszej lokalizacji• Wychylenie wskazówki w prawo z pojawieniem się sygnału , świadczy o obecności w gruncie metalu kolor.• Szybkie wychylenie w lewo potem w prawo i pojawienie sygnału to obecność dużego żelaza nie odrzuconego przez wykrywacz.• Wychylenie wskazówki w lewo bez sygnału to obecność małego żelaza odrzuconego• Staramy się określić metodą krzyża maksimum sygnału ,które świadczy o miejscy zalegania przedmiotu.7.Ponownie przełączamy na wszystkie metale i procedura od początku, a wszystko w związku z tym , że jest to wykrywacz z STATYCZNYM rodzajem pracy , czyli przeszukanie prowadzimy na „Wszystkie Metale” bo tylko wtedy działa eliminacja wpływu gruntu na pracę wykrywacza, a określenia rodzaju metalu dokonujemy po lokalizacji i przełączeniu na tryb „Dyskryminacja” ALL.
ALL Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Dodam tylko ,że żaden wykrywacz dynamik , zasięgiem nie dorówna statykowi.Chyba ,że będzie to ..............ALL.
Matexxx_2007 Napisano 4 Kwiecień 2011 Autor Napisano 4 Kwiecień 2011 Chyba będzie to że mam padnięty przycisk reset i po raz któryś z kolei zadaje to samo pytanie :D ---> po wciśnięciu tego przycisku reset ( tego co pod tą elektroniką się znajduje) wskazówka znajduje się na środku żółtego pola a po puszczeniu go gdzie powinna się ona znajdować ???
Matexxx_2007 Napisano 4 Kwiecień 2011 Autor Napisano 4 Kwiecień 2011 tzn. gdzie znajduje się ona po zresetowaniu i w normalnym trybie pracy?
ALL Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Powinna pozostać w dalszym ciągu na środku.ALL.
koleś Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi salamandry zasiegi sa mniej wiecej takie jak opisuje producent czasami nawet lekko większe zalezy od gruntu w jakim szukasz jeżeli masz inne to masz uszkodzony sprzęcik
szczurek_1979 Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 kolego... jeżeli wskazówka jest na środku to jest dobrze (przynajmniej w moim tak jest) nie polecam uderzania w drzewo ;) przy każdej zmianie trybu na przełączniku G - I - II należy zresetować sprzęt przełącznikiem eset" zresztą kol. ALL już Ci napisał co jak...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.