SHarky Napisano 27 Marzec 2011 Autor Napisano 27 Marzec 2011 WitamW zawiązku z tym iż dopiero zaczynam swoją przygodę w terenie z Proximą proszę użytkowników któzy ją posiadają o wskazówki co do dyskryminacji. Otóż, czytałem instrukcję itd. ale nic nie zastąpi własnych odczuć i spostrzeżeń. Czy mogę liczyć ma schematy typu przy jakich wartościach odrzucane są poszczególne przedmioty, jakie wartości są optymalne dla... itd. Drugą sprawą jest występowanie dosyć mylących sygnałów ,,duchów,, - uprzedzam iż zmniejszałem czułóść i kilkakrotnie zmieniałem miejsce dostrajania.Bardzo proszę o cenne dla mnie wskazówki.pozdrawiam
Enders Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 SHarki... trzeba będzie Ci dłuuuuugo tłumaczyć ;) 1. Dyskryminacja. Żeby było prościej, na razie nie będę omawiał szeregu cyfrowej konduktywności dla poszczególnych segmentów, tylko dane segmenty i ich wartości. PROxima posiada 180 cyfr konduktywności. Dokładnie od -90 do +90. Jak widzisz i jak łatwo się domyślić, przedmioty o konduktywności ujemnej to przedmioty żelazne. Natomiast przedmioty o dodatniej przewodności to przedmioty kolorowe. Niestety nie da się określić IDEALNIE danych segmentów/cyfr które miały by określić przedmiot pod cewką. Dla przykładu, poglądowo - duża ilość koloru (bez względu na rodzaj, z jakiego metalu kol. jest wykonana) może dawać taki sam odczyt jak np. srebrny medal. Teoretycznie i biorąc pod uwagę różne wykopane fanty:- segmenty i cyfry dla żelaza - po prostu im bardziej na minus, tym przedmiot jest lepszą" stalą/żelazem. Po prostu zmienia się zawartość" żelaza w metalu. Często daleko na minusie są pokazywane meteoryty żelazne, sygnał nie jest jednak tak dobry jak w przypadku czystego żelaza.- segmenty i cyfry dla koloru - w zależności od tego, jaką konduktywność i ile tego koloru jest, segmenty/cyfry zmieniają swoje wartości na duże lub małe;a) dla przykładu niewielkie kawałki folii aluminiowej będą wskazywane na samym początku skali koloru, w granicach kilku plusów;b) przedmioty o nieco lepszej konduktywności i o większej masie (pewniejszy sygnał) dają różne wartości, często na środku skali; granice kilkunastu/kilkudziesięciu +"c) przedmioty o standardowo" najwyższej konduktywności, jak srebro, będą ukazywane na końcu skali koloru, granice od 70/80 do 90 +"Dyskryminować możesz całe żelazo plus 30 +" koloru. Żeby wykrywacz nie widział drobnego żelastwa jak gwoździe wystarczy latać już na -20/-25. Większe żelazo, jak bagnet, nie będzie widzialne po ustawieniu dyskrymy na ponad -50.Co do dyskryminacji wybiórczej - maż do zdyskryminowania 20 segmentów. Tylko pamiętaj, dyskryminując cały segment dyskryminujesz wszystkie sygnały o cyfrowej konduktywności spod tego segmentu, dla jednego segmentu są to różne wartości od... do..." a więc rozpiętość jest duża. Co do tych duchów... jak chcesz je zgubić, to fakt, zmniejsz czułość... popróbuj także z ustawieniami sygnału wiodącego ;) Pozdrawiam!
SHarky Napisano 27 Marzec 2011 Autor Napisano 27 Marzec 2011 No wielkie dzięki.:) A w przypadku np. ustawienia disc na -90 ?
SHarky Napisano 27 Marzec 2011 Autor Napisano 27 Marzec 2011 Dodam jeszcze (nie wiem czy jest to prawidłowe zahchowanie piszczałki)iż w przypadku ustawienia danego zakresu wartości w dyskryminacji wybiórczej i jego pojawienia się - dżwięk jest słyszalny - wydaje mi esie iż powinien zanikać tak jak jest to w przypadku normalej dyskryminacji.pozdrawiam
palenqe Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Z praktycznych porad dodam, że dyskryminację ustawiaj 5-10 stopni poniżej poziomu jaki chcesz odrzucać. pozwala to na uzyskanie wyraźniejszego sygnału na granicy pożądanej dyskryminacji. Jeśli ustawisz dyskryminację na dokładnie takim poziomie jaki chcesz mieć sygnalizowany to przedmioty z granicy tego poziomu często są sygnalizowane niewyraźnie.
SHarky Napisano 28 Marzec 2011 Autor Napisano 28 Marzec 2011 Dzięki za odp, ponawiam jednak jeszcze mój post z zapytaniem (2011-03-27 19:49:32)pozdrawiam
palenqe Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Czy pracujesz w stat czy dyn? Bo jeśli w statyku lub mix to sygnał będzie słyszalny ale jeśli w dynamiku to nie powinien być. No chyba, że sygnał nie jest jednorodny to jeśli np. wytniesz +22 (najczęstszy sygnał dla zawleczek po puszkach od piwa)a sygnał jest rozrzucony i daje jedynie średnią fazę +22 to będzie sygnalizowany. To są właśnie niedoskonałości dyskryminacji proximy.
palenqe Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Napisz jeszcze jakiej cewki używasz, bo moje spostrzeżenia odnoszą się do standardowej. O pracy z DD wiem tylko z teorii i rozmowy z kolegą, który właśnie taką zakupił i twierdzi, że od nowa musi uczyć się sprzętu.
SHarky Napisano 28 Marzec 2011 Autor Napisano 28 Marzec 2011 Cewka standardowa dołączana w zakupie sprzętu. Fakt na dynamiku sygnał się nie pojawia...
palenqe Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 To widzę, że kolega przeoczył jakąś stronę z instrukcji.
SHarky Napisano 28 Marzec 2011 Autor Napisano 28 Marzec 2011 No widocznie tak - mój błąd, ale to pierwsza wykrywka tego typu.Wielkie dzięki za porady.pozdrawiam
palenqe Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Ja na początku zabierałem instrukcję w teren i często do niej zaglądałem lub bawiłem się na jakimś wybranym kawałku metalu. Dodatkowo zrobiłem sobie wydruk z kilku jak mi się wydaje ważnych teoretycznych informacji dot. pracy wykrywaczy (Nikt i Brzęczyszczykiewicz najczęściej z tego forum)i choć ekspertem się nie stałem to jako tako sobie radzę i rozumiem z czym i jak pracuję. Tym właśnie sposobem dowiedziałem się, że np.bardzo duży sygnał na plus może może oznaczać jednocześnie duży minus gdyż skali nie należy odczytywać jako liniowej ale jako zegarową (przepraszam jeśli fachowe nazewnictwo jest nieco inne)i jeszcze kilka podobnych haczyków. Powodzenia
SHarky Napisano 28 Marzec 2011 Autor Napisano 28 Marzec 2011 Tak zgadzam się gdyz podobnie sytuacja wygląda z mapami, gdzie prawa strony zaczyna lewą :) pozdrawiam
madmax344 Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Kolega palenqe ma rację z tą skalą. Kopiąc ostatnio na plaży, miałem czysty sygnał +80 i kopiąc coraz to większy dołek< okazało się iż na głębokości około metra leży sobie ogniwo od gąsienicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.