Szefo Napisano 8 Marzec 2004 Autor Share Napisano 8 Marzec 2004 jakie roztwory sporządzacie do elektrolizy (używam na razie KCl i NaCl ale chcę pokombinować), jakie można dzięki temu uzyskać efektypozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kbkak Napisano 25 Marzec 2004 Share Napisano 25 Marzec 2004 Ja przeprowadzam wlasnie moja 2 elektrolize. Pierwsza przeprowadzalem w NaCl i bylo dyzo syfu, jakies osady i brudy. Teraz przeprowadzam w mieszaninie NaOH z AlOH. Po okolo 3 godzinach elektrolit jest przezroczysty i wszystko ladnie widac, jutro zobaczymy jakie beda efekty. Z NaCl (i KCl) jest taki problem, że ten chlor, ktory sie nie wydzielil (a zawsze taki zostanie) moze osadzic się jako jon na przedmiocie odrdzewianym, co moze powodowac dalsza korozje w przyszlosci (tak slyszalem od pewnego chemika). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 26 Marzec 2004 Share Napisano 26 Marzec 2004 kbkak - a skąd Ty bierzesz AlOH??? Przecież coś takiego nie istanieje... Zaś Al(OH)3 w wodzie się nie rozpuszcza. Pewnie coś innego miałeś na myśli.Najlepszym elektrolitem jest NaOH lub KOH, bo jak kbkak napisał, nie wydziela się przy tym chlor, więc wtórna korozja raczej nie nastąpi.Nie wolno jednak oczyszczać tymi związkami aluminium ani cynku!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 27 Marzec 2004 Autor Share Napisano 27 Marzec 2004 może to był inny związek glinu, nie pamiętam ale część z nich była rozpuszczalnadzięki za podpowiedzi, chyba tym razem spróbuję z NaOHpozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kbkak Napisano 15 Maj 2004 Share Napisano 15 Maj 2004 Mialem na mysli Al(OH)3, co nie zmienia faktu ze popier...... mi sie reakcja. Oczywiscie ten wodorotlenek nie jest rozpuszczalny. Przepraszam za pomyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.