norman33 Napisano 24 Marzec 2011 Autor Napisano 24 Marzec 2011 Wykopane w kontekście militarnym, ale nie jestem w temacie i może to być zupełnie coś nie związanego z wojskiem. Proszę bractwo o pomoc i z góry dziękuje.
Pablo.wpl Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 od piki to to na 100% nie jest bo pika była z tego co wiem piechociarska i to była broń raczej z drzewcowa, a lanca... kto wie... o ile to od broni..
norman33 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Napisano 26 Marzec 2011 Może któryś z kolegów zna jakieś źródła strony www lub książki gdzie można by szukać odniesienia. Przeszukałem już google i wyszukiwarkę odk i nie natrafiłem na taką samą (jest bardzo podobna w odniesieniu do grotu lancy ale nie identyczna) to utwierdza mnie w przekonaniu co do tropu. Grot kuty jest w przekroju kwadratu w tulei widać że osadzenie w drzewcu blokował trzpień stalowy. a na końcu paska metalu widać możliwość dodatkowego przybicia gwoździa. Czy tworzeniu tej broni towarzyszyły jakieś odbiory czy tworzoną ją na potrzeby całego kraju czy brygady kawalerii same we własnym zakresie zlecały wyrób takiej broni?
Pytanie
norman33
Wykopane w kontekście militarnym, ale nie jestem w temacie i może to być zupełnie coś nie związanego z wojskiem. Proszę bractwo o pomoc i z góry dziękuje.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.