Skocz do zawartości
  • 0

Stalowy grot piki lancy?

norman33

Pytanie

Napisano

Wykopane w kontekście militarnym, ale nie jestem w temacie i może to być zupełnie coś nie związanego z wojskiem. Proszę bractwo o pomoc i z góry dziękuje.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
od piki to to na 100% nie jest bo pika była z tego co wiem piechociarska i to była broń raczej z drzewcowa, a lanca... kto wie... o ile to od broni..
Napisano
Może któryś z kolegów zna jakieś źródła strony www lub książki gdzie można by szukać odniesienia. Przeszukałem już google i wyszukiwarkę odk i nie natrafiłem na taką samą (jest bardzo podobna w odniesieniu do grotu lancy ale nie identyczna) to utwierdza mnie w przekonaniu co do tropu. Grot kuty jest w przekroju kwadratu w tulei widać że osadzenie w drzewcu blokował trzpień stalowy. a na końcu paska metalu widać możliwość dodatkowego przybicia gwoździa. Czy tworzeniu tej broni towarzyszyły jakieś odbiory czy tworzoną ją na potrzeby całego kraju czy brygady kawalerii same we własnym zakresie zlecały wyrób takiej broni?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie