Skocz do zawartości
  • 0

Miecze, szable, sztylety, topór :)

epicentre

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, odziedziczyłem ostatnio wielkie pudło przeróżnych instrumentów do robienia krzywdy bliźniemu i byłbym wdzięczny za pomoc w identyfikacji tychże.

Jak na razie poszperałem trochę po necie i udało mi się zidentyfikować pałasz pruski z 1889r. i dojść do tego, że szabla jest prawdopodobnie rosyjska, z tego samego okresu. Znawcą niestety nie jestem i mogę się mylić całkowicie :) Miecze i szpada wyglądają mi na jakieś tanie ozdobniaki do powieszenia na ścianę. Intrygują mnie te trzy sztylety, każdy jest na swój sposób ciekawy.

Dużo tego jest, więc od razu szczerze mówię, że większości zamierzam się pozbyć, więc jeśli ktoś orientowałby się w wartości danego przedmiotu (lub chciałby go odkupić) , to byłbym bardzo wdzięczny.

Link do zdjęć:
http://img690.imageshack.us/g/img20110314001.jpg/

Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bagnety są na ostatniej fotce, więc na niej się skupię:

Pierwszy z lewej, to amerykański nóż wojskowy M-3 (co pisze na głowni).
Bagnet drugi, to niemiecki listek" 98/05. Głownia skrócona, jelec zdeformowany lekko.

Trzeci, to polski wz.29 z obciętym pierścieniem na lufę i dorobionymi okładzinami.

Dwa ostatnie to niemieckie 84/98 (pierwszy ma dorobione okładziny)

Pochwa od prywatnego bagneto niemieckiego w typie KS (wersja krótka).

Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie