Skocz do zawartości

WP (LWP) 1968-1989

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o noszenie oporządzenia jak na zamieszczonym u TWGrzegorz rysunku to raczej było to niepraktykowane. Może pierwsi żołnierze tak je nosili po otrzymaniu nowych szelek oporządzeniowych. Niestety kolejnym poborom wydawano już okrojoną wersję" czyli rozszabrowaną z małych pasków łączących. ponadto wszelkie karabińczyki obcinali żołnierze do wykonywania różnych tzw. nieformalnych gadżetów jak np. zapinki do noszenia kluczy itp. Ponadto widziałem też podobny rysunek na planszy w magazynie mundurowym z dwom ładownicami na magazynki do kbk AK. Torba z łopatka piechoty znajdowała się z tyłu po środku.

Nie bo były tej samej wielkości. Ponadto kiedyś jednostką ognia do kbk AK było 240 szt. amunicji z czego 30 szt. smugowej nb T-45 do tzw. powszechnej OPL (stosowanie przez pododdziały ogólnowojskowe zapór ogniowych). W późniejszym okresie j.o. zmniejszono do 120 szt. Po doświadczeniach Iraku znowu jednostkę ognia na misjach zwiększono.

Z tym bagnetem to przeważnie tak jak pisali poprzednicy - czyli na pasie głównym z lewej strony klamry, ale i ten typ szelek w niektórych wydaniach" posiadał mocowanie na lewej stronie na wysokości piersi, było to raczej mocowanie na nóż szturmowy a nie na bagnet do kbk AK.

W latach 1984-86 na ćwiczenia nosiliśmy ładownicę, maskę uldog", saperkę składaną na pasie z tyłu, pośrodku, OP-1 przypięte do szelek na plecach. Hełm (obowiązkowo za duży ;)) i AKMS. Pasy już mieliśmy parciane. Menażki i manierki leżały sobie cicho w plecakach w magazynie.
Myślę jednak że szczegóły mogły się różnić w zależności od jednostki. Sam widziałem na poligonie że żołnierze z innych jednostek używali masek typu słoń".

Kolego 11021979 zainteresowała mnie Twoja wypowiedź odnośnie wyposarzenia żołnierza Ludowego Wojska Polskiego w dwie ładownice do karabinka kbk AK . Nigdy o takim czymś nie słyszałem ani nie widziałem żadnej fotografii z epoki . Z przed roku 1989 . Zawsze tylko z jedną ładownicą . Z tego co wiem polska ładownica brezentowa do tej broni mieści trzy magazynki . Pisze Kolega , że kiedyś jednostką ognia było 240 sztuk amunicji , to mając dwie ładownice plus magazynek przy broni daje to 210 sztuk . Gdzie wiec żołnierz trzymał te pozostałe trzydzieści sztuk amunicji lub ten ósmy magazynek ?

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie