Skocz do zawartości
  • 0

Torba/sakwa skórzana

zoppot

Pytanie

Napisano

Materiał- skóra, okucia- mosiężne, środek częściowo wykończony tkaniną z lnu.
Wymiary-25/8/18 cm
Pod klapą" znajduje się wybita sygnatura SPÓŁKA WYTWÓRCZA POLSKICH RYMARZY I SIODLARZY WARSZAWA"
W środku znajdują się liczne paski uszka i przegrody, co świadczy, że torba miała jakieś konkretne przeznaczenie.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Materiał- skóra, okucia- mosiężne, środek częściowo wykończony tkaniną z lnu.
Wymiary-25/8/18 cm
Pod klapą" znajduje się wybita sygnatura SPÓŁKA WYTWÓRCZA POLSKICH RYMARZY I SIODLARZY WARSZAWA"
W środku znajdują się liczne paski uszka i przegrody, co świadczy, że torba miała jakieś konkretne przeznaczenie.

Napisano

Też jestem ciekaw jaki jest okres jej produkcji, bo jak doczytałem używano tego samego stempla przed i po wojnie.

Napisano
Przejrzałem archiwum.
Zmienili jednak sygnaturę, skracając nazwę i dodając łeb koński.
będzie to zatem torba przedwojenna.
Za tym świadczy też jakoś wykonania, okucia pasków zamykających.
Ale od czego jest - nie mam pojęcia.
Napisano
Cóż, wygląda na cywilną torbę. Stawiam na torbę lekarską, może narzędziową, monterską?

Jak wrócę do domu, zerknę do archiwum, czy konkretnie taka forma sygnatury, bez znaku łba końskiego, występowała po wojnie.
Napisano
Podejrzewałem, że może to być produkcja powojenna z powodu braku wybitego roku produkcji, ale skoro wyprodukowana jest przed wojną i na stemplu nie ma roku wytworzenia to czy dowodzi to temu, że jest to przedmiot cywilny"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie