jacek1962 Napisano 30 Wrzesień 2011 Napisano 30 Wrzesień 2011 Wg mojego żródła to było tak.Do 9 września brał udział w kontratakach przeciwko przyczółkowi na zachodnim brzegu rzeki Narew w pobliżu Serocka.10 września Dywizję wycofano na północ od Warszawy.W międzyczasie Pz.Gr.Rtg.73 został odłączony/zwolniony z 5.SS-Pz Div. i przewieziony do Warszawy.Od 11 września cała 19 Dywizja była zaangażowana we walki w Warszawie.Niedaleko Pragi dzielnicy W-wy położonej na wsch. brzegu Wisły.Zapobiegła przekroczeniu Wisły przezSowieckie i Polskie wojsko i utworzeniu przyczółka i nawiązaniu kontaktu z powstańcami.21września elementy 19 DP zostały przewiezione do Warszawy/miasta/dla stłumienia Powstania.Brały udział w walkach ulicznychdo 2 pażdziernika kiedy Powstańcy się poddali.Po tym 19 DP wróciła w okolice Serocka.Z 13/14 Pażdziernika została przerzucona do Modlina.Walczyła tu jako Kampfgruppe,,Kossman,,w składzie Pz.Gr.Rtg.74,I/Pz.Rg.27,I./Sf/Pz.Art.Rtg.19,3./gep/Pz.Pi.BtlOd 21 do 26 pażdziernika ta grupa bojowa atakowała ponowniw sowiecki przyczółek koło Serocka.Od24 pażdziernika dołączył tam II./Pz.Rtg.27.W międzyczasie od 19/20 pażdziernika te elementy Dywizji które walczyły na wschodnim brzegu Wisły były wycofywane na zachodni brzeg.27/28 pażdziernikaDywizja zostaje wycofana z okolic Serockai przerzucona na południe.29 pażdziernika ostatnie elementy Dywizji walczące w Tomaszowie zostały także zwolnione.5 listopada 19 DP kwaterowała w okolicach Radomia dla odpoczynku i uzupełnień.31 grudnia został wydany rozkaz przewiezienia personelu 1. i 4./Pz.Rtg.27 do Bielefield dla odtworzenia.17 stycznia wyszedł rozkaz zakończenia odtwarzania tych dwóch kompanii do 25 stycznia 1945.Dywizja wróciła do walki 14 stycznia kontratakyując atakujących rosjan na zachód od Głowaczowa/Głowaczów?/Uderzyłana południowe skrzydło atakujących,ale nie uzyskala powodzenia i zostala zmuszona do wycofania się na zachód.Od 15 stycznia 19 Dywizja Pancerna była w pełnym odwrocie,podczas wycofywania dołączano do niej elementy innych wycofujących się jednostek/sformowano tzw,,von Saucken wandering pocket,,27 stycznia Dywizja osiągnęła przedwojenną granicę Polski i Niemiec w Reisen k/Głogowa.Podczas wycofywania się z terytorium Polski Dywizja straciła wszystkie czołgi i dużą część ciężkiego uzbrojenia i pojazdów.Na dzień 27 stycznia Dywizja meldowała stan:7600 ludzi,7 Jg.Pz.IV,12 leSPW,70 m SPW,5 leFH/Sfl/,7 le FH/mot Z/7 sFH/mot Z/i 1 10,5cm sK/motZ/A także 45% etatowego stanu pojazdów.Przedmiotowy regiment po walkach w Okolicy W-wy nie występuje.Dlaczego ?to już jest pytanie do kolegów.Czy został zreorganizowany? czyli wchłonięty przez siostrzany 74 Regiment?A może dlatego że poprostu walczono Grupami bojowymi które składały się z elementów kilku związków taktycznych.
LIEN Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Hm ... Nie bardzo się zgadzam z takim przedstawieniem. Kiedy dotarła do Czech miała jeszcze kilka czołgów. A to tez nie wyjaśnia gdzie został wycofany szpital ze Spały ?
jacek1962 Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 LIEN-to co znalazłem to dałem,w moim żródle nie ma wzmianki o szpitalach polowych,więc pomóc Ci nie potrafię.Może koledzy którzy się tym tematem interesują będą w stanie Ci pomóc.Pozdrawiam
jacek1962 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Jeśli chodzi o okres wcześniejszy to moje żródło pisze tak:15 lipca Kpf.Gr./19 zostało przesunięte z Prus Wschodnich na poligon w Arys/na południowywschód od Rastenburga.18 lipca został wydany rozkaz przenoszący tą grupę bojową do H. Gr.Mitte.19 lipca został wydany rozkaz przekrztałcający tą grupę bojową w pełną Dywizję Pancerną.19/20 część pododziałów została wysłana do Grodna jako Grupa bojowa ,,Beier,,a 21 lipca inna część jako grupa bojowa ,,Stollbrock,,została wysłana z poligonu Arys w okolice BiałegostokuI najbardziej tematyczna informacjaz 28/29 I/Pz Gr.Rgt 73 został wysłany z poligonu Arys do Warszawy.Bo kolega wm miał rację niektóre elementy dywizji były w Holandii,ale większośc w Niemczech.Co do oceny niemieckiej literatury/ja miałem tylko do czynienia z tłumaczeniami na angielski/nie jest niestety wysokiego lotu.Może dlatego że gro materiałów historycznych jest w USA.Jako zdobycz wojenna.Mam jedną książkę Pana Kurowskiego ,,Sturmgeszutze naprzód,,Jest to takie badziewie że ,,Studzianki,,Pana Przymanowskiego to praca naukowa.Co do Pana Hinze ,to ku pokrzepieniu serc-i jedna rzecz sukces za sukcesem tylko czemu do tyłu.W literaturze panuje opinia że Niemcy byli mistrzami pola walki,tylko wszystko psuli generałowie,a jaka była prawda to każdy powinien wiedziec.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.