Skocz do zawartości

Gdzie sie podziala niemiecka Panzergrenadier 73/ 19PanzDiv.

LIEN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wg mojego żródła to było tak.
Do 9 września brał udział w kontratakach przeciwko przyczółkowi na zachodnim brzegu rzeki Narew w pobliżu Serocka.
10 września Dywizję wycofano na północ od Warszawy.
W międzyczasie Pz.Gr.Rtg.73 został odłączony/zwolniony z 5.SS-Pz Div. i przewieziony do Warszawy.
Od 11 września cała 19 Dywizja była zaangażowana we walki w Warszawie.Niedaleko Pragi dzielnicy W-wy położonej na wsch. brzegu Wisły.Zapobiegła przekroczeniu Wisły przezSowieckie i Polskie wojsko i utworzeniu przyczółka i nawiązaniu kontaktu z powstańcami.
21września elementy 19 DP zostały przewiezione do Warszawy/miasta/dla stłumienia Powstania.
Brały udział w walkach ulicznychdo 2 pażdziernika kiedy Powstańcy się poddali.
Po tym 19 DP wróciła w okolice Serocka.Z 13/14 Pażdziernika została przerzucona do Modlina.
Walczyła tu jako Kampfgruppe,,Kossman,,w składzie Pz.Gr.Rtg.74,I/Pz.Rg.27,I./Sf/Pz.Art.Rtg.19,3./gep/Pz.Pi.Btl
Od 21 do 26 pażdziernika ta grupa bojowa atakowała ponowniw sowiecki przyczółek koło Serocka.
Od24 pażdziernika dołączył tam II./Pz.Rtg.27.
W międzyczasie od 19/20 pażdziernika te elementy Dywizji które walczyły na wschodnim brzegu Wisły były wycofywane na zachodni brzeg.
27/28 pażdziernika
Dywizja zostaje wycofana z okolic Serockai przerzucona na południe.
29 pażdziernika ostatnie elementy Dywizji walczące w Tomaszowie zostały także zwolnione.
5 listopada 19 DP kwaterowała w okolicach Radomia dla odpoczynku i uzupełnień.

31 grudnia został wydany rozkaz przewiezienia personelu 1. i 4./Pz.Rtg.27 do Bielefield dla odtworzenia.
17 stycznia wyszedł rozkaz zakończenia odtwarzania tych dwóch kompanii do 25 stycznia 1945.
Dywizja wróciła do walki 14 stycznia kontratakyując atakujących rosjan na zachód od Głowaczowa/Głowaczów?/
Uderzyłana południowe skrzydło atakujących,ale nie uzyskala powodzenia i zostala zmuszona do wycofania się na zachód.
Od 15 stycznia 19 Dywizja Pancerna była w pełnym odwrocie,podczas wycofywania dołączano do niej elementy innych wycofujących się jednostek/sformowano tzw,,von Saucken wandering pocket,,
27 stycznia Dywizja osiągnęła przedwojenną granicę Polski i Niemiec w Reisen k/Głogowa.
Podczas wycofywania się z terytorium Polski Dywizja straciła wszystkie czołgi i dużą część ciężkiego uzbrojenia i pojazdów.
Na dzień 27 stycznia Dywizja meldowała stan:
7600 ludzi,7 Jg.Pz.IV,12 leSPW,70 m SPW,5 leFH/Sfl/,7 le FH/mot Z/
7 sFH/mot Z/i 1 10,5cm sK/motZ/
A także 45% etatowego stanu pojazdów.
Przedmiotowy regiment po walkach w Okolicy W-wy nie występuje.
Dlaczego ?to już jest pytanie do kolegów.
Czy został zreorganizowany? czyli wchłonięty przez siostrzany 74 Regiment?
A może dlatego że poprostu walczono Grupami bojowymi które składały się z elementów kilku związków taktycznych.
Napisano
Hm ... Nie bardzo się zgadzam z takim przedstawieniem. Kiedy dotarła do Czech miała jeszcze kilka czołgów.
A to tez nie wyjaśnia gdzie został wycofany szpital ze Spały ?
Napisano
LIEN-to co znalazłem to dałem,w moim żródle nie ma wzmianki o szpitalach polowych,więc pomóc Ci nie potrafię.
Może koledzy którzy się tym tematem interesują będą w stanie Ci pomóc.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli chodzi o okres wcześniejszy to moje żródło pisze tak:
15 lipca Kpf.Gr./19 zostało przesunięte z Prus Wschodnich na poligon w Arys/na południowywschód od Rastenburga.
18 lipca został wydany rozkaz przenoszący tą grupę bojową do H. Gr.Mitte.
19 lipca został wydany rozkaz przekrztałcający tą grupę bojową w pełną Dywizję Pancerną.
19/20 część pododziałów została wysłana do Grodna jako Grupa bojowa ,,Beier,,a 21 lipca inna część jako grupa bojowa ,,Stollbrock,,została wysłana z poligonu Arys w okolice Białegostoku
I najbardziej tematyczna informacjaz 28/29 I/Pz Gr.Rgt 73 został wysłany z poligonu Arys do Warszawy.
Bo kolega wm miał rację niektóre elementy dywizji były w Holandii,ale większośc w Niemczech.
Co do oceny niemieckiej literatury/ja miałem tylko do czynienia z tłumaczeniami na angielski/nie jest niestety wysokiego lotu.
Może dlatego że gro materiałów historycznych jest w USA.
Jako zdobycz wojenna.
Mam jedną książkę Pana Kurowskiego ,,Sturmgeszutze naprzód,,
Jest to takie badziewie że ,,Studzianki,,Pana Przymanowskiego to praca naukowa.
Co do Pana Hinze ,to ku pokrzepieniu serc-i jedna rzecz sukces za sukcesem tylko czemu do tyłu.
W literaturze panuje opinia że Niemcy byli mistrzami pola walki,tylko wszystko psuli generałowie,a jaka była prawda to każdy powinien wiedziec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie