topemo Posted February 28, 2011 Author Share Posted February 28, 2011 Witam.Czy jest ktos z okolic w/w miejscowosci? Węgorzewo na mazurach a dokladniej chodzi mi o okolice miejsca, które zwie sie Guja. Zwiedzal ktos z piszczalka tamte okolice? Mile widziane jakies info. Jezeli to nie ten dzial to z gory przepraszam :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
matthew Posted March 13, 2011 Share Posted March 13, 2011 Nikt nic nie pisze to może ja: w okolicy Guji miały miejsce potyczki w sierpniu 1914, jedyna ukończona i czynna śluza Kanału Mazurskiego (oraz jaz walcowy), piękne i grzybne lasy oraz liczni kłusownicy na rybę.Polecam spacer wzdłuż kanału (aż do granicy z Obwodem Kaliningradzkim), wychodzi trochę niemieckich i rosyjskich drugowojennych fantów, natomiast większość pierwszowojennych mnie osobiście wyszła po wschodniej stronie kanału. Miejsca bitew 1914 zaznaczone są na niemieckich Messtischblattach (arkusz Drengfurth - Srokowo).Aha, od Guji do granicy polskie komórki tracą zasięg i pojawia się sieć rosyjska.Jeśli potrzebujesz więcej info, zapraszam na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.