Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł, orzełek polski, sygnowany.

Łukasz

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie!
Już dłuższy czas w moich rękach jest taki orzeł. Wykonany w blasze mosiężnej formowanej wykrojnikiem, srebrzony i oksydowany. Bity podwójną, głęboką kontrą. Orzeł zrobiony bardzo starannie, duża dokładność, szczegóły etc. Mocowany pierwotnie na 3 wąsy, ostały się dwa. Wymiary to circa 71mm wys. X 74mm szer.
Sygnowany 53" na ostatnim piórze przed ogonem, widać na foto.
W dostępnych mi książkach podobnego nie znalazłem. Czy może ktoś spotkał się z takim orłem i wie gdzie był noszony, do czego służył?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojawiły się dwie tezy- teczka sądowa? urzędnicza? na ważne papiery bądź orzeł z kasku MO z lat 60. Do żadnej nie podchodzę przychylnie ze względu na totalny brak konkretów.

Może na tym forum ktoś coś będzie wiedział?

Pozdrawiam, Łukasz

Napisano
Cobra,a może jakieś fotki?Z tego co oglądałem,żaden mi nie pasuje do opisu i zdjęć Łukasza.
http://www.milicja.net/?kaski-czapki-helmy,15
Napisano
Dziękuję za zainteresowanie. Jednak Cobra10225, czy byłbyś uprzejmy jakieś konkrety? Jakiś specjalny typ, wzór, okres?

Orły metalowe MO na czapkę praktycznie od lat 50. do końca 80. nie uległy większym zmianom. Były zupełnie inne niż mój. Nie mam akurat typowego milicjanta pod ręką żeby dać dla porównania.

Prosiłbym o jakieś konkrety, czy chociaż wskazówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie