Kuba007 Napisano 26 Luty 2011 Autor Napisano 26 Luty 2011 W konspiracji ZWZ/AK na terenie Rejonu VIII Obwód ZWZ/AK Radzyń Podlaski, gdzie pełnił funkcję inspektora broni i d-cy plutonu, oraz k-dta rejonu. Po rozwiązaniu AK działa nadal w strukturach konspiracji niepodległościowej ROAK, potem od V 1945 DSZ, a od IX 1945 w WiN. Rejonem AK/ROAK/DSZ/WiN dowodził do IV 1947. Ujawnił się 4 IV 1947 przed komisją amnestyjną w Radzyniu Podlaskim. Zagrożony aresztowaniem wyjechał z terenu obwodu na ziemie zachodnie.Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje o ``Marnym``.
biednadronka Napisano 24 Marzec 2017 Napisano 24 Marzec 2017 Witam, jestem zainteresowana tematem. Może nie mam rozległych informacji, ale jestem zainteresowana działalnością Marnego". Mój dziadek w jakiś sposób współpracował z Nim. Pozdrawiam.
Joakie Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 Witam. Waclaw Stelmaszuk ps. Marny, to moj Dziadek. Tata mojej mamy. Zapraszam na priv. Joanna.kierzkowska@vp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.