Kuba007 Napisano 26 Luty 2011 Autor Share Napisano 26 Luty 2011 W konspiracji ZWZ/AK na terenie Rejonu VIII Obwód ZWZ/AK Radzyń Podlaski, gdzie pełnił funkcję inspektora broni i d-cy plutonu, oraz k-dta rejonu. Po rozwiązaniu AK działa nadal w strukturach konspiracji niepodległościowej ROAK, potem od V 1945 DSZ, a od IX 1945 w WiN. Rejonem AK/ROAK/DSZ/WiN dowodził do IV 1947. Ujawnił się 4 IV 1947 przed komisją amnestyjną w Radzyniu Podlaskim. Zagrożony aresztowaniem wyjechał z terenu obwodu na ziemie zachodnie.Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje o ``Marnym``. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biednadronka Napisano 24 Marzec 2017 Share Napisano 24 Marzec 2017 Witam, jestem zainteresowana tematem. Może nie mam rozległych informacji, ale jestem zainteresowana działalnością Marnego". Mój dziadek w jakiś sposób współpracował z Nim. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joakie Napisano 1 Marzec 2020 Share Napisano 1 Marzec 2020 Witam. Waclaw Stelmaszuk ps. Marny, to moj Dziadek. Tata mojej mamy. Zapraszam na priv. Joanna.kierzkowska@vp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.