suchy84 Napisano 22 Luty 2011 Autor Napisano 22 Luty 2011 WitamUdało mi się zakupić akt notarialny z roku 1885. Dokument jest odręcznie spisany na 5-u stronach.Dokument złożony na dwa razy i zalakowany. Gościu od którego go kupiłem oderwał sznurek z laku w celu zrobienia zdjęć. Mój problem polega na tym aby nie dopuścić do dalszego niszczenia dokumentu. Na zagięciach widoczne pęknięcia kartek. Dwa kilkucentymetrowe rozdarcia. Lak delikatnie popękany. Proszę o porady co robić? Czy rozprostować cały dokument? Czy pozostawić go w takim stanie jakim jest?
damian. Napisano 22 Luty 2011 Napisano 22 Luty 2011 A może to testament?ja bym nie prostował. Chroń przed światłem. Jak masz ochotę to przygotuj antyramę z uwzględnieniem miejsca na lak.
suchy84 Napisano 22 Luty 2011 Autor Napisano 22 Luty 2011 Na pierwszej stronie wyraźnie pisze: WYPIS GŁÓWNY PIERWSZY, AKT NOTARIALNY.Ale czy światło słoneczne nie będzie nadal wpływać na jego stan?
adrian950 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 najlepiej do szafeczki a kopie mozesz na scianie dac :)
damian. Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Faktycznie, akt notarialny. Dopiero później próbowałem wgłębić się w treść. Ja swoje stare dokumenty trzymam w szufladzie, odkurzone, odpylone i w miarę rozprostowane. Nic na siłę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.