aro75 Napisano 21 Luty 2011 Autor Share Napisano 21 Luty 2011 Wiem że jest tu sporo kolegów kopaczy z Wysp mam taką prośbę czy mogli by mi pomóc znaleźć jakąś prace na wyspach.Dzięki i Pozdrawiam P.S Proszę o PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 21 Luty 2011 Share Napisano 21 Luty 2011 Ja też mam zamiar wyjechać w okolicach wakacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gisio Napisano 23 Luty 2011 Share Napisano 23 Luty 2011 Moim zdaniem to wygląda tak.Żona miała koleżankę która to wyszła za Niemca i zamieszkała blisko Francuskiej granicy.Przy każdej wizycie w Polsce przyjaciółka odwiedzała ja,wpierw sama następnie z dziećmi.Sielanka trwała do czasu gdy żona straciła pracę i wymyśliła sobie że przecież ma koleżankę za granicą i na pewno jej coś znajdzie.Gdy poprosiła o pomoc w znalezieniu pracy początkowo wydawało się że przyjaciółka jest zadowolona.Lecz dziwnie ograniczyły się między nimi kontakty a pracy za granicą nie udało się podjąć do dzisiejszego dnia.Wszystko ładnie pięknie byle byś tylko czegoś nie potrzebował.Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 23 Luty 2011 Share Napisano 23 Luty 2011 ja byłem na wyspach dokładnie 5 lat temu już wtedy o pracę było bardzo cięzko i musiałem zjechać do polski,,teraz mam tam paru znajomych ktorzy twierdzą że teraz to tam jest dopiero lipa i coraz gorzej z pracą dla polaków...no chyba że jestes jakimś specjalistą albo masz jakiś konkretny fach to może byś coś znalazł,,ale do tego jest jescze potrzebna znajomość jezyka i to dobra...pozdrawiam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 23 Luty 2011 Share Napisano 23 Luty 2011 guzik prawda... Wujek wyjechał w zeszłym roku do Anglii, bez jakiejkolwiek znajomości języka do pracy przy wykończeniach. Teraz ściąga do Anglii żonę z dziećmi i zaczynają tam nowe życie.Do Norwegii wyjechało kilku znajomych w tym roku i wiem, że jeszcze kilku ludzi szukają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 23 Luty 2011 Share Napisano 23 Luty 2011 defekt znam wielu takich co w anglii rozpoczynało wraz ze swoimi rodzinami nowe życie tylko liczy się efekt końcowy i zobaczymy jak te życie im się ułoży,oby w przypadku twojego wujka jak najlepiej pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 23 Luty 2011 Share Napisano 23 Luty 2011 poniewaz w przypadku moich znajomych te wspólne życie w anglii nie wyglądało tak jak tego sobie wyobrażali i spłatało lekkiego figla,,nie bedę opisywał szczegułow,jest tylko jedna dobra rada zanim tam wyjedziesz dobrze się upewnij co będziesz robił i za ile i na jakich warunkach,a rodzinę ściągaj dopiero wtedy gdy już będziesz miał 100% pewność że anglia to jest kraj w którym odnalazleś swoje szczęście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 Obyś nie musiał próbować tego emigracyjnego chleba . Lepszy suchy tu niż bagietka tam , uwierz . Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nahm01 Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 Tylko, że ten suchy chleb tutaj jest z marnej mąki i często nie starcza go. A tam wystarczy się schylić nawet po tą nadgryzioną bagietkę, którą ktoś wyrzucił. No chyba, że ktoś woli procentowe wyroby ze zboża to potem są żale ze kiepsko jest tam.Zawsze można trochę zaoszczędzić i własny chlebek piec po powrocie.Tak troche filozoficznie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinyajaque Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 Nawet nie napisałeś jakiej pracy szukasz , w jakim rejonie . Odnośnie tematu z racji że sam mam za sobą karierę w uk , dam ci kilka rad. Warto zapewnić sobie pracę w uk już w Polsce samemu , jest wiele wyspecjalizowanych agencji pracy które dają ci na początek zatrudnienie , w których pracują pracownicy z naszej ojczyzny ( agencja może ci zapewnić lokum oraz transport do pracy i nie zawsze to są wielkie pieniądze min gap , absolute i wiele innych ). Prace możesz wyszukać na polskich stronach min www.jobland.pl , oraz na stronach agencji pracy w uk , na których może być podany numer do polskiego pracownika. Dlaczego w Polsce??? ponieważ w życiu różnie bywa i nie zawsze jest tak jak ktoś ci powie , a różne mogą być realia ( sam po przyjeździe na wyspy nie miałem pracy przez miesiąc ) dlatego zawsze trzeba mieć więcej gotówki ewentualnie mieć od kogo pożyczyć by nie wracać na koszt ambasady . Kolejne sezon od stycznia do marca jest tak zwanym martwym sezonem kiedy nic , się nie dzieje i ciężko o zatudnienie , najlepszym momentem na wyjazd jest kwiecień i początek maja , później przyjeżdzają studenci ( wielu z nich wraca do kraju po dwoch tygodniach bez kasy ), ale są też tacy co im się udaje pobawić przez wakacje . Kolejnym momentem odpowiednim na wyjazd jest środek września ,gdyż studenci już się pakują , a zbliża zimowy sezon , także do grudnia napewno się utrzymasz. Miejsce pracy : proponował bym ci okolice dużych miast: liverpool , menchester , birmingham ( gdyż tam najłatwiej znaleźć prace w której możesz nie co po przebierać , polecał bym Cardiff ze względu na łagodniejszy klimat im dalej na północ tym badziej chora pogoda , a za menchesterem to już nawet nie chora. Nie napisałeś jakiej pracy szukasz? zapotrzebowanie na wyspach jest na pewno : kierowca autobusa , ciężarówki , spawacz , rzeźnik , oraz tania siła robocza w halach produkcyjnych oraz magazynach. Odradzam Londyn i okolice . Na co możesz liczyć ???? na pewno na siebie , ale to nie jest ta sama anglia co była 3-5 lat temu , teraz jest o wiele gorzej , większa konkurencja , mniej pracy , wielu naszych rodaków już się osiedliło i mieszka z rodzinami. Zarobek około 350 funtów tygodniowo na ręke jest jak najbardziej w twoim zasięgu (da się też zarobić 500 jak i 250 ) Język to podstawa ,więc jeśli masz możliwość ucz się go cały czas , dlatego też lepiej pracować z mniejszą ilością Polaków. Powiedzenie : polak polakowi wilkiem za granicą -- nie zawsze się spawdza gdyż przez okres 3lat spędzonych tam poznałem świetnych ludzi z którymi utrzymuje kontakty cały czas . Dlatego nie maluje ci anglii w jakiś nadzwyczajny sposób, znam wielu takich co im wyszło , a są też tacy co wydawało im się , że złapali pana boga za nogi . Dziś siedzą dalej w uk tylko odrabiają długi w jakie wpadli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 kokesh dobrze powiedziane...a uwierz mi tęskniłem za tą naszą rodzimą suchą,świeżą bułeczką albo naszym chlebkiem pieczonym z tej marnej mąki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 25 Luty 2011 Autor Share Napisano 25 Luty 2011 Panowie nie ma o co bić piany pracowałem już w Niemczech,Włoszech i Hiszpanii więc wiem o co biega.Teraz chcę zmienić klimat i popracować w Szkocji lub Anglii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro1973 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Przygotuj sie tez ze po przylocie do angli przed podjeciem pracy bedziesz musial zrobic tzw.ticket sefe pass czyli po naszemu szkolenie bhp a z tym sie wiaze kurs i egzamin oraz jesli chcesz podjac prace na sprzecie np.koparka bedziesz musial zrobic cpcs- construction plant competence scheme czyli tez uprawnienia na dany sprzet na kturym chcesz pracowac.Nasze polskie uprawnienia sie nie licza na wyspach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.