Witam, Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane w maju 1920 roku w Pruszkowie mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila (ur. 1900) Wszystko co o nim wiem to, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkęe piersiową i został uratowany.
Czy istnieje możliwość odtworzenia przynależności wojskowej (jednostka, miejsce) oraz stopnia po analizie tego zdjęcia? Dlaczego proporczyki na kołnierzu kurtki mundurowej są odwrócone o 180 stopni (wszystkie które widziałem na sieci są inne) Czy to jest rzeczywiście mundur kawalerzysty? Co to za rodzaj szabli?
Pytanie
archi74
Witam,
Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane w maju 1920 roku w Pruszkowie mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila (ur. 1900)
Wszystko co o nim wiem to, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkęe piersiową i został uratowany.
Czy istnieje możliwość odtworzenia przynależności wojskowej (jednostka, miejsce) oraz stopnia po analizie tego zdjęcia? Dlaczego proporczyki na kołnierzu kurtki mundurowej są odwrócone o 180 stopni (wszystkie które widziałem na sieci są inne) Czy to jest rzeczywiście mundur kawalerzysty? Co to za rodzaj szabli?
Będę wdzięczny za każdą informację.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.