Skocz do zawartości
  • 0

Mundur kawalerzysty ?

archi74

Pytanie

Napisano

Witam,
Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane w maju 1920 roku w Pruszkowie mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila (ur. 1900)
Wszystko co o nim wiem to, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkęe piersiową i został uratowany.

Czy istnieje możliwość odtworzenia przynależności wojskowej (jednostka, miejsce) oraz stopnia po analizie tego zdjęcia? Dlaczego proporczyki na kołnierzu kurtki mundurowej są odwrócone o 180 stopni (wszystkie które widziałem na sieci są inne) Czy to jest rzeczywiście mundur kawalerzysty? Co to za rodzaj szabli?

Będę wdzięczny za każdą informację.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane w maju 1920 roku w Pruszkowie mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila (ur. 1900)
Wszystko co o nim wiem to, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkęe piersiową i został uratowany.

Czy istnieje możliwość odtworzenia przynależności wojskowej (jednostka, miejsce) oraz stopnia po analizie tego zdjęcia? Dlaczego proporczyki na kołnierzu kurtki mundurowej są odwrócone o 180 stopni (wszystkie które widziałem na sieci są inne) Czy to jest rzeczywiście mundur kawalerzysty? Co to za rodzaj szabli?

Będę wdzięczny za każdą informację.

Napisano
Niestety, ważne detale są tutaj mało widoczne. Do identyfikacji jednostki potrzeba wyraźnego zdjęcia kołnierza z proporczykami oraz czapki z otokiem.

Z wzorem kurtki mundurowej może być problem,
ledwo co z niej widać.

Z szablą tak samo - potrzebne zbliżenie rękojeści.

Tak na teraz mogę napisać - czapka okrągła typu angielskiego, kożuszek austro-węgierski. Mundur typowy dla kawalerzysty okresu 1918-21. Kurtka mundurowa nie jest za to ułanką wz17, widać bowiem kieszeń na piersi.

Czekamy na zdjęcia. :)
Napisano
Jeśli walczył w 1939 w okolicy Działdowa... to szeroko pojmując tą okolicę;) może należał do Nowogródzkiej Brygady Kawalerii i walczył pod dowództwem gen. bryg. Władysława Andersa? Walczyli oni na zachód od Mławy w celu osłaniania zachodniego skrzydła 20 DP... Może poszukaj coś w tym kierunku?;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie