Witam, Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przedstawiam fotografię (wykonaną w Pruszkowie 10 maja 1920 roku) mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila ur. w 1900 roku. Wszystko co o nim wiem z przekazów ustnych to fakt, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkę piersiową i został uratowany. Mam serdeczna prośbę: czy z załączonego zdjęcia można oczytać więcej informacji? Interesuję mnie wszystko: co to za mundur, jaka szabla, dlaczego proporczyk na kołnierzu jest do góry nogami" (wszystkie które dotychczas oglądałem były odwrócone o 180 stopni), czy możliwa jest identyfikacja jednostki wojskowej? (Wacław Tofil pochodził z okolic Pruszkowa) Byłbym wdzięczny za każdą informację.
Pytanie
archi74
Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przedstawiam fotografię (wykonaną w Pruszkowie 10 maja 1920 roku) mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila ur. w 1900 roku. Wszystko co o nim wiem z przekazów ustnych to fakt, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkę piersiową i został uratowany.
Mam serdeczna prośbę: czy z załączonego zdjęcia można oczytać więcej informacji? Interesuję mnie wszystko: co to za mundur, jaka szabla, dlaczego proporczyk na kołnierzu jest do góry nogami" (wszystkie które dotychczas oglądałem były odwrócone o 180 stopni), czy możliwa jest identyfikacja jednostki wojskowej? (Wacław Tofil pochodził z okolic Pruszkowa)
Byłbym wdzięczny za każdą informację.
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.