danielka Posted February 19, 2011 Author Share Posted February 19, 2011 Witam w moich okolicach są pozostałości po drodze krzyżowej(na wsi) stworzonej około 300 lat temu tzn z 14 polnych" kapliczek zostały jeszcze 7. Moje pytanie zabrzmi trochę dziwnie ale nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi więc zapytam:) Głownie chodzi mi o to jak 300 lat temu wyglądała droga krzyżowa, czy było to raz na rok przejście wiernych na od kapliczki do kapliczki na klęczkach? Czy może to wyglądało w inny sposób. Za wszelką pomoc dziękuje, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
WWO292 Posted February 19, 2011 Share Posted February 19, 2011 Kult Drogi Krzyżowej w Polsce zaczął się wyodrębniać w XVI wieku i przyjmował formę nabożeństwa do dróg Jezusa. Rozważanie stacji Drogi Krzyżowej łączyło się z odwiedzinami ołtarzy lub kościołów. Ks. Jakub Wujek [1547 - 1597]– tłumacz Pisma św. z łaciny tzwn. Wulgaty zalecał w dodatku do „Postylli mniejszej” odwiedzenie 7 kościołów lub 7 ołtarzy. Liczba rozważanych stacji Drogi Krzyżowej później wahała się miedzy 10 - 18. Od 1730 roku Bernardyni i Reformaci w swoich klasztorach już rozmieszczali obowiązkowo czternasto -stacyjną drogę krzyżową – na chórze, na klasztornym korytarzu, w kościele bądź na dziedzińcu przykościelnym. Od roku 1871, od momentu zniesienia przez papieża Piusa IX klauzuli ograniczającej erygowanie Drogi Krzyżowej w kościołach niefranciszkańskich, nabożeństwo rozpowszechniło się w parafiach, aby znaleźć się we wszystkich parafiach pod koniec XIX wieku, kiedy nakazane zostało przez władze diecezjalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielka Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 głownie chodzi mi drogę krzyżową oddalonych od siebie polnych figurek matki Boskiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.