Skocz do zawartości

Nietypowy guzik napoleoński

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moim zdaniem odpada Królestwo Polskie i Księstwo Warszawskie (lane grube guziki). Może guzik Wielkiej Armii robiony w Niemczech? Cienkie blaszki (dwie), lut (jak na chłopskich guzikach czasami...), brak koszyczka.

Co możecie powiedzieć o tym guziku? Będę wdzięczny za każdą mądrą myśl, link.

Napisano
Skąd wiesz, że pierwotnie był złocony"? Bardzo bym chciał, ale nie napisałeś co na to wskazuje.

Za to kolega napisał mi takie dwie informacje:

Moim zdaniem francuski, wykonany po 1804 r. Widziałem zdjęcia podobnych guzików francuskich z rdzeniem obłożonym blaszką ze stopu pewter, z lat 20 i 30 XIX w. Rzadkie znalezisko na ziemiach polskich, pierwszy raz się spotykam z takim na forach poszukiwaczy. Na allegro też takich nie widziałem. Widać w 1812 roku maszerował po trakcie prowadzącym z" (...)

i nieco później:

znajomy posiada podobnie wykonany guzik wojsk westfalskich (Westfalia) wchodzących w skład Wielkiej Armii Napoleona. Jest dwuwarstwowy z drucianym uszkiem. Uszko lutowane na srebrny lut."
Napisano
http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=56&t=60399&hilit=guziki+na+litwie

http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=56&t=60399&p=443357&hilit=oficerski#p443357
Napisano
fajne linki z guzikami, ale.... o co chodzi....???????????? (nota bene główny IDownik w tych linkach to autor tego co wkleiłem wyżej). Co chciałes mi powiedziec tymi linkami. Nie załapałem gdzie jest informacja dla mnie, bo jestem widocznie laikiem. Poprosze o wskazówkę.
Napisano
Kolega z Białorusi (Skarbashukalnik) napisał: ''Oficerskie guziki muszą składać się z kilku części. ''

8total4 identyfikując niemal identycznego, z innym numerem regimentu napisał ''trąci oficerskim francuskim''

Miałem nadzieje, że będzie to choć odrobinę pomocne w dalszej identyfikacji. Jeżeli uznał to kolega za bezcelową dywagacje ... najmocniej przepraszam ;)
Pozdrawiam.
Napisano
Nie, bardzo dziękuję! Teza byłaby taka, że guziki dwuwarstwowe są oficerskie. Nie mam pojęcia na czym opiera się ta teza, ale już wiem o co chodzi. Bardzo dziękuję. Po prostu nie wiedziałem gdzie jest wskazówka dla mnie, a linki bardzo ciekawe, zwłaszcza ta nakładka od guzika nr 5. Równiez konkluzja o identycznym awersie pod koniec Księstwa Warszawskiego i Królestwa Polskiego. Pozdrawiam!
Napisano
Faktycznie, dzisiaj mi kolega potwierdził, że bardzo mozliwe, że to guzik oficerski. Jutro prawdopodobnie będę posiadał pełny ID. Dziekuję za pomoc!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie