zabi Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 Witam!Wpadła mi taka ulotka, podobno niemiecka propagandowa skierowana do armii czerwonej, byłby ktoś tak miły i rozczytał co tam jest napisane?:) Z góry dziękujePozdrawiam
otrong Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Bojcy i komandiry krasnoj armii! żołnierze i dowódcy Armii Czerwonej!!
otrong Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Бойцы и командиры красной армииniestety nie mogę znaleźć w sieci lepszej kopii, z tego niewiele da się rozczytać, może co drugie, trzecie słowo.
otrong Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 poczekaj, może uda mi się coś skrobnąć, wcale nie jest taka zła jakość, tylko mi się za pierwszym razem jakaś miniaturka włączyła - nie wiem dlaczego.
Cpt.Nemo Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Da sie przeczytac i napisac :)To jest taki smieszny rozkaz :)Naczelnik Sztabu sil niemieckich zwraca sie do Rosjan, do jencow i majacych zamiar przejsc na niemiecka strone czerwonooarmistow. Informuje ze problemy aprowizacyjne i obozowe 1941/42 roku juz minely i teraz ruscy beda mieli fajnie. Juz od momentu schwytania czy przejscia na niemiecka strone maja byc regularnie i pysznie karmieni, leczeni i zadbani. Ci ktorzy chca do niemieckiego wojska maja byc traktowani na rowni z niemieckimi zolnierzami, a ruskim robotnikow w niemczech podnosi sie i wyrownuje pensje :)No jednym slowem zyc nie umierac. Rozkaz jest skierowany do zolnierzy niemieckich :)Pisany w maju 1944 a wiec na rok przed koncem wojny juz zaczeli powaznie trzasc portkami przed ruskimi i szykowac sobie alibi
zabi Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 Ok:) Ciekawe ilu się na to nabrało a potem padło z wycieńczenia na przymusowych robotach w Niemczech... Dzięki wielkie za pomocPozdrawiam
Cpt.Nemo Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Przepompowalem Twoje fotki na rosyjskie forum, zobaczymy co oni o tym powiedza.
santiwoj Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Sądząc z daty, maj 1944, ulotka nie odniosła większego wpływu na morale adresatów
Cpt.Nemo Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Niektorzy sie zainteresowali jako pamiatka tamtych czasow inni sie dziwia ze niemcy w tym okresie jeszcze mieli jakies zudzenia.Papieru jak by co nie wyrzucaj bo szkoda. jak nie zbierasz to daj konus kto sie nim zaopiekuje albo i Rosjanom odesle bowiem wyglada ze nam nic po nim.
Cpt.Nemo Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 http://piterklad.ru/viewtopic.php?t=17196&highlight=
Peter Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 He he he. A to Cię potraktował. Chyba trzeba będzie kupić klawiaturę z BUKWAMI ? Dyskusja jest na razie na etapie pogody i d. Maryni.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.