Domino(*) Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Witam!Dostałem album ze zdjęciami Poznania z lat 20 i 30.Jest w nim sporo zdjęć zrobionych polskim żółnierzom i inne.Odnalazłem takie oto zdjęcie munduru czy może ktoś zidentyfikować jaki to jest mundur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 ...oraz takie zdjęcie, czy może mi ktoś cokolwiek powiedzieć na temat tego żołnierza? Stopień,odznaki itd... Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 8 Marzec 2004 Autor Share Napisano 8 Marzec 2004 wow, chylę czoła wiedzy:)))Dzięki za wyczerpującą odpowiedż.. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 8 Marzec 2004 Autor Share Napisano 8 Marzec 2004 Eh a możesz mi powiedzieć coś o tym żołnierzu?:) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Niewiele widać, daj większy skan piersi. Może coś będzie się dało zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 7 Marzec 2004 Share Napisano 7 Marzec 2004 Na pierwszy zdjęciu chyba leśnik.Drugie zdjęcie przedstawia oficera 82 syberyjskiego pułku strzelców (pułk piechoty) Żołnierz ten był uczestnikiem powstania wielkopolskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Witam,niestety o tym oficerze nie jestem w stanie powiedzieć zbyt dużo. Na pagonach ma dwie gwiazdki i coś jeszcze pod nimi. Obstawiłbym, że jest to numer lub inicjał, co by wskazywało, że żołnierz ten jest w stopniu porucznika. Dość charakterystyczna jest patka na kołnierzu - na zdjęciu wyszła sporo jaśniejsza od koloru munduru. Jednak nie znając jej koloru, ani koloru wypustki nie jestem w stanie podać rodzaju broni lub służby.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLAW 100 Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Cześć Przypuszczam że może to być oficer lotnictwa w mundurze do 1936 r. Bardzo wyrazna rożnica w barwie między bluzą mundurowa a łapka kołnierza.( stawiam na kolor zółty)poz slaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 8 Marzec 2004 Autor Share Napisano 8 Marzec 2004 Wielkie dzięki za odpowiedż. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 8 Marzec 2004 Share Napisano 8 Marzec 2004 Witam,żołnierz na drugim zdjęciu jest podoficerem (cienki wężyk na kołnierzu) w stopniu plutonowego (trzy belki). Odznaczenia to Odznaka Pamiątkowa Powstańca Broni Związku Towarzystw Powstańców i Wojaków, Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-1921, Medal Dziesięciolecia Odzyskania Niepodległości. Powyżej odznaka za rany, poniżej odznaki pamiątkowe 82pp (duża z lewej) i 14 dp (mniejsza po prawej).Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Domino(*)
Witam!
Dostałem album ze zdjęciami Poznania z lat 20 i 30.Jest w nim sporo zdjęć zrobionych polskim żółnierzom i inne.Odnalazłem takie oto zdjęcie munduru czy może ktoś zidentyfikować jaki to jest mundur?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.