Domino(*) Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 Witam!Dostałem album ze zdjęciami Poznania z lat 20 i 30.Jest w nim sporo zdjęć zrobionych polskim żółnierzom i inne.Odnalazłem takie oto zdjęcie munduru czy może ktoś zidentyfikować jaki to jest mundur?
Domino(*) Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 ...oraz takie zdjęcie, czy może mi ktoś cokolwiek powiedzieć na temat tego żołnierza? Stopień,odznaki itd... Pzdr
Domino(*) Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 wow, chylę czoła wiedzy:)))Dzięki za wyczerpującą odpowiedż.. Pzdr
Domino(*) Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 Eh a możesz mi powiedzieć coś o tym żołnierzu?:) Pzdr
kolekcj Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Niewiele widać, daj większy skan piersi. Może coś będzie się dało zobaczyć.
kolekcj Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Na pierwszy zdjęciu chyba leśnik.Drugie zdjęcie przedstawia oficera 82 syberyjskiego pułku strzelców (pułk piechoty) Żołnierz ten był uczestnikiem powstania wielkopolskiego.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Witam,niestety o tym oficerze nie jestem w stanie powiedzieć zbyt dużo. Na pagonach ma dwie gwiazdki i coś jeszcze pod nimi. Obstawiłbym, że jest to numer lub inicjał, co by wskazywało, że żołnierz ten jest w stopniu porucznika. Dość charakterystyczna jest patka na kołnierzu - na zdjęciu wyszła sporo jaśniejsza od koloru munduru. Jednak nie znając jej koloru, ani koloru wypustki nie jestem w stanie podać rodzaju broni lub służby.Pozdrawiam,Marek
SLAW 100 Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Cześć Przypuszczam że może to być oficer lotnictwa w mundurze do 1936 r. Bardzo wyrazna rożnica w barwie między bluzą mundurowa a łapka kołnierza.( stawiam na kolor zółty)poz slaw
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Witam,żołnierz na drugim zdjęciu jest podoficerem (cienki wężyk na kołnierzu) w stopniu plutonowego (trzy belki). Odznaczenia to Odznaka Pamiątkowa Powstańca Broni Związku Towarzystw Powstańców i Wojaków, Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-1921, Medal Dziesięciolecia Odzyskania Niepodległości. Powyżej odznaka za rany, poniżej odznaki pamiątkowe 82pp (duża z lewej) i 14 dp (mniejsza po prawej).Pozdrawiam,Marek
Pytanie
Domino(*)
Witam!
Dostałem album ze zdjęciami Poznania z lat 20 i 30.Jest w nim sporo zdjęć zrobionych polskim żółnierzom i inne.Odnalazłem takie oto zdjęcie munduru czy może ktoś zidentyfikować jaki to jest mundur?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.