Skocz do zawartości

Odznaka, wpinka PN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mogę obecnie wrzucić zdjęcia ale może ktoś rozpozna.
Odznaka jest w kształcie koła średnicy 2cm, grubości 1,2 mm, wykonana z miedzi. Na awersie ptak (orzeł ?) trzymający w szponach koło w którym jest data 1933. Po bokach ptaka duże litery PN. Na awersie coś jakby ślad po szpilce oraz malutki znaczek który przerysowałem - zdjęcie z telefonu. Wyszła w okolicy Katowic. jaka to odznaka?

Napisano

w tym samym rejonie wyszła taka ... powiedzmy odznaka. Wymiary 18x14 mm, mosiądz lub miedź. Na awersie jakieś wzorki, te ciemniejsze motywy to czarna emalia. Może to jakaś ozdoba, spinka do koszuli.

Napisano

Ostatni dziś przedmiot, z innego działu ale nie będę zakładał nowego wątku, wszystko z jednej miejscówki.
Na zdjęciu mosiężny przedmiot przypominający mi okucie , zakończenie jakiegoś drzewca. Koniec był wyprofilowany w szpic ale materiał z którego był zrobiony rozleciał się przy oczyszczaniu.

Napisano

w tym samym rejonie wyszła już trzecia taka zapalniczka. Ostatnia wyszła w towarzystwie monet z wczesnego PRL, niedaleko kopnąłem kilka guzików wz. 52. Jednak wychodzą też drobne monety i łuski z okresu II wojenki , stąd nie bardzo wiem do jakiego okresu przypisać owe zapalniczki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie