niechludow Napisano 6 Luty 2011 Autor Napisano 6 Luty 2011 Nie mogę obecnie wrzucić zdjęcia ale może ktoś rozpozna.Odznaka jest w kształcie koła średnicy 2cm, grubości 1,2 mm, wykonana z miedzi. Na awersie ptak (orzeł ?) trzymający w szponach koło w którym jest data 1933. Po bokach ptaka duże litery PN. Na awersie coś jakby ślad po szpilce oraz malutki znaczek który przerysowałem - zdjęcie z telefonu. Wyszła w okolicy Katowic. jaka to odznaka?
Luftlander Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Pomoc Narodowa 1933.http://www.grosz.numizmatyka.com.pl/archiwum/grosz94/4.html
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=pon&ws=txt&id_forum=7&forum=onczęste pytanie...
niechludow Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 W tej samej okolicy co dznaka wyszły dwie jednakowe zapalniczki. Może ktoś podpowie z jakiego okresu ten sprzęt, ewentualnie producenta.
stock84 Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Znaczek, który przerysowałeś(pierwsze foto) to sygnatura Mennicy Państwowej
niechludow Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 w tym samym rejonie wyszła taka ... powiedzmy odznaka. Wymiary 18x14 mm, mosiądz lub miedź. Na awersie jakieś wzorki, te ciemniejsze motywy to czarna emalia. Może to jakaś ozdoba, spinka do koszuli.
niechludow Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 Rewers - ślad po jakimś zapięciu i malutka literka M.
niechludow Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 Ostatni dziś przedmiot, z innego działu ale nie będę zakładał nowego wątku, wszystko z jednej miejscówki.Na zdjęciu mosiężny przedmiot przypominający mi okucie , zakończenie jakiegoś drzewca. Koniec był wyprofilowany w szpic ale materiał z którego był zrobiony rozleciał się przy oczyszczaniu.
niechludow Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 wnętrze. profil mógł być inne, być może zmieniłem go przy kopaniu.
stock84 Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 Obstawialbym okucie nogi statywu na jakiś sprzęt optyczny lub łączności...Pzdr
niechludow Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 Jeszcze to. Ołów, wybity okrąg ale bez żadnych sygnatur, wygląda na samoróbkę".
niechludow Napisano 14 Luty 2011 Autor Napisano 14 Luty 2011 w tym samym rejonie wyszła już trzecia taka zapalniczka. Ostatnia wyszła w towarzystwie monet z wczesnego PRL, niedaleko kopnąłem kilka guzików wz. 52. Jednak wychodzą też drobne monety i łuski z okresu II wojenki , stąd nie bardzo wiem do jakiego okresu przypisać owe zapalniczki.
niechludow Napisano 14 Luty 2011 Autor Napisano 14 Luty 2011 pocisk średnicy 11, 2 mm oraz długości 17mm. Płaszcz miedziany pokryty cienką warstwą metalu w kolorze srebrnym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.