Skocz do zawartości

Co to za medalik i z jakiego okresu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to za medalik i z jakiego okresu może pochodzić? Jego wymiary to 4,2x3,6cm. Wiem ze zdjęcie kiepskie, ale jest na nim wredny zielony nalot, którego nie mogę się pozbyć oliwką. A oliwka powoduje refleksy na zdjęciu (albo ja nie umiem robić tak, żeby nie robiła). Ale może ktoś coś z niego odczyta. Na początek uszko.

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Napisano
Wiem, że nazwa postu nie bardzo się ma do regulaminu, ale nie chciałem dublować postu, bo jak skojarzyłem, że źle ją określiłem to zdążyłem wysłać post. Mam nadzieję, że admin przymknie oko tym razem.
Pozdrawiam
Napisano
Awers j.w.
Rewers:Stabat Mater Dolorosa,Matka Boska Bolesna cytOdrębną grupę obrazów Matki Boskiej Bolesnej stanowią te, gdzie jest przedstawiona w całej postaci, z symbolicznym mieczem przeszywającym jej serce, w nawiązaniu do przepowiedni Symeona wypowiedzianej w czasie ofiarowania w świątyni: „a Twoją duszę miecz przeniknie, aby na jaw wyszły zamysły serc wielu” (Łk. 2,35). Na tych obrazach cała postać Maryi wyraża nie tylko boleść, lecz również nadzieję Zmartwychwstania, chociaż jest na nich przedstawiona w takiej pozycji, jakby stała pod krzyżem. Chyba najstarszym zachowanym w Polsce tego typu obrazem pochodzącym z 1 połowy XV wieku, jest Matka Boska Bolesna znajdująca się na rewersie jednego ze skrzydeł tryptyku z nieistniejącego kościoła św. Wojciecha w Nowym Sączu. Obecnie tryptyk ten znajduje się w Muzeum Diecezjalnym w Tarnowie." op.cit.
Raczej XVIII wiek,a może pochodzić nawet z końca XVII wieku.
Pzdr.Jura

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie