ro-jan Napisano 2 Luty 2011 Autor Napisano 2 Luty 2011 Mam odznakę która jest dziwna. Przede wszystkim orzeł jest o wiele większy od orła na kopiach Panasiuka. Dodatkowo jest to orzeł dołożony i to na tle o wiele ciemniejnszym, mianowicie bardzo ciemne bordo, które widać też na herbach Śremu i Koźmina. Fotografia oddaje dość dobrze barwę. Emalia żółta zachowała się szczątkowo, natomiast zamiast granatowej mamy błękit, który fotografia również oddaje stosunkowo dokładnie. Jeszce jeden kolor jest o wiele ciemniejszy od kopi Panasiuka. Mianowicie, zamiast jaskrawej zieleni u podtawy herbu Rawicza mam prawie czarną emalię z odcieniem zielonym.Całość chyba srebrna. Brak próby, inicjałów, numeru.Brak śrub do mocowania.Za ewentualne wiadomości z góry dziękuję.
K.u.K. Napisano 2 Luty 2011 Napisano 2 Luty 2011 ta odznaka w ogóle jest dziwna jesli chodzi o umieszczenie orła, na wszystkich jakie widzialem na żywo powinien znajdować się wewnątrz wieńca, sprawdzilem teraz w literaturze i tez nie ma wersji z tak umiejscowionym orłempoza tym wyglada nie najgorzej..to czarne to emalia? bo wydaje sie jakby ubrudzona czymś
ro-jan Napisano 2 Luty 2011 Autor Napisano 2 Luty 2011 To czarne pod orłem to bardzo ciemne bordo. Kolor widać lepiej np. na wieńcu gdzie czasmi jest jego bardzo cieńka warstwa. Jak pisałem orzeł jest na tym dokładny. Jak jest przymocowany nie mam zielonego pojęcia. Podobnie nie bardzo wiem skąd tą odznake mam. Myślę, ze kiedys na ebay ją wylicytowałem, ale pewności nie mam, czy i na którym.
stock84 Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 Według mnie jej wyjątkowość potwierdza jej oryginalność.
ro-jan Napisano 3 Luty 2011 Autor Napisano 3 Luty 2011 Jest ciekawa, to fakt.Mam parę odznak ponieważ ich piękno niepodlega dyskusji.Jednak nie siedzę" w militariach, chociaż zainteresowania historią zawsze się o nie ocierają. Ostatnio trafiłem do szuflady z odznakami i tak sobie dzięki Wam łeb rozciągam i oczy wypalam i sprawia mi to dużą frajdę. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.