Skocz do zawartości
  • 0

Moje pierwsze łuski

ammuratow

Pytanie

Napisano
Witam
Na początek krótkie intro. Jestem posiadaczem kanarka" od bardzo niedawna. Zarobiony jestem:), więc korzystałem z niego dopiero 4 razy. O pierwszych próbach nie wspomnę, ale wreszcie udało mi się ukopać coś więcej niż odłamki.Proszę kolegów o pomoc i ewentualne skorygowanie moich błędów.Oto moje (jakże radujące moje serce) znajdki

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fotka zupełnie mi się nie udała, więc podaję bicia:
na 12 - P Polten?
na 3 - *
na 6 - 35
na 9 - 36

I nic nie wiem. Co strzelało taką amunicją?
Napisano
Ta skorodowana łuska była tak zniszczona, że nie udało mi się odszyfrować żadnych bić. Znajomy powiedział mi, że wygląda na starszą od pozostałych o ładnych parę lat. Czy to możliwe?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam
Napisano
ta mala to do pepeszki" tylko naboj inaczej sie nazywa (tak jak Ci juz napisano). co do sygnowan z norymbergia to nie masz racji. jest to polska luska mausera z 1925 roku. 67 to % miedzi w mosiadzu a N to oznakowanie Panstwowej Fabryki Amunicji.
Jesli chodzi o zgnita luske mosina to nie jest starsza lecz z innego materialu. pozostale sa mosiezne a ta to stalowka ktora gnije sdzybciej. czytac czytac wiecje czytac :)
pozdro
Napisano
sorry batory...
N - Spółka Akcyjna Fabryk Metalowych pod Firmą Norblin" Bracia Buch i T. Werner.

a to sobie poczytaj:
http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=223
pozdro
Napisano
Dzięki wielki kolego!
W temacie identyfikacji łusek jestem zupełnym nowicjuszem.Trochę poszperałem w linkach mogących pomóc w identyfikacji, ale to jak widać nie wystarcza:)
Jeszcze raz dziękuje
Napisano
Bez urazy, miało być wielkie":)
Link wiele mi wyjaśnił. Jak wspominałem nie jestem znawcą i myślałem,że polskie łuski sygnowane były zawsze orzełkiem.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie