kurzo1 Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2011 Witam może zna ktoś specjalne i skuteczne techniki ostrzenia noży.Kupiłem niedawno kampfmesser BW solingen 70 i chciałbym go naostrzyć.Słyszałem kiedyś że najlepiej ostrzy się o ceramikę ale nie jestem do końca pewny.Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Zależnie od czasu i warunków - kamień szlifierski albo osełka.O ostrzeniu ceramicznym to nawet mi nikt nigdy nie wspominał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzo1 Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2011 No osełką można by naostrzyć ale bardzo drobno ziarnistą tak mi znajomy doradzał.Bo głównie chodzi mi o to żeby naostrzyć dobrze ale żeby też nie porysować za bardzo klingi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Jeżeli to ma być nóż użytkowy to nie zwracałbym uwagi czy się porysuje czy nie.Ja tak ostrze mojego Glocka 78 tylko ja go często używam i mam w zasadzie w nosie jak wygląda:) ma mi po prostu dobrze służyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 W pewnym sklepie sprzedawali osełki w postaci płytek stalowych z nasypem diamentowym o różnej gradiacji. Piękne się tym ostrzy noże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Przy ostrzeniu zwykłą osełką trzeba pamiętać aby robić to na mokro.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Najlepiej poszukaj i poczytaj tutaj, tam są spece od takich spraw:http://www.knives.pl/www/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktc Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 ładnie sie też ostrzy na stalce albo na płytce marmurowej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.