Skocz do zawartości

Jabel czy Salamandra

aczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych Kolegów.
Mam takie pytanko. Od pewnego czasu śmigam z jabelkiem. A chciałbym przesiąść się na coś lepszego a nie drogiego.
Moja dziedzina to militarka, oczywiście ta bezpieczna.
Salamandra będzie lepszym rozwiązaniem czy przesiadka niewiele pomoże.
Serdecznie Pozdrawiam
Napisano
Na pewno nie jest gorsza,z pewnością sobie odrzucisz dyskryminacją odłamki,gwoździe i inny złom co ułatwi Ci kopanie tego co chcesz,jaszczurką także pokopiesz kolor więc myślę ze przesiadka będzie dla ciebie krokiem naprzód,na temat salamandry może się także wypowiedzieć Szczurek i Thomson...
Napisano
Witam, biegam z salamandrą 2 lata i jestem zadowolony, po czasie nawet kolorki ladnie wychodzą jak się nauczysz sprzęta
Napisano
na średniej sondzie zasięgi są nawet lepsze niż podaje producent, możesz mi wierzyć na słowo... a jak nie wierzysz to popatrz co ja znajdowałem salamandrą. Większość moich skarbów, tj. tak ok.97%, znalezione właśnie tym sprzętem.
pozdro
Szczurek
  • 2 weeks later...
Napisano
witam moze wypowiem sie na ten temat bo tak sie składa ze jestem posiadaczem zarówno Jabla jaki Salamandry tego sprzętu nie da sie porównac w żadnej kategorii bo to sprzet zupelnie róznej klasy najprosciej mówiąc jabel nadaje sie tylko do kosza nie ma sie co dziwic bo cóz wart sprzęt który mozna nabyc za 40 zł do samodzielnego montarzu mój pierwszy wykrywacz" oczywiscie salamnandry tez chwalic nie bede bo jedyny jej plus to zasieg nie raz zdarzyło mi sie wykopac gwozdzia z 80 cm i to całkiem nie duzego oczywisci jabel na żelazo i odłamki jak najbardziej ale kolor tu juz zupełnie sobie nie radzi dla porównania 1 zł polski jabel do 10 cm salamandra 60 cm jesli chodzi o złoto to jabel juz zupełnie nie widzi chyba ze z 1cm jesli masz do wyboru tylko ten sprzęt to wybór jest oczywisty osobiscie poleciłbym inny sprzęt ale nie będe go reklamował
Napisano
Moneta 1 zł z 60 cm? Coś mi się tu kupy nie trzyma... Nigdy nie miałem do czynienia z tym wykrywaczem, ale co najmniej trudno jest mi uwierzyć w to co napisałeś.
Napisano
koledzy, chpdzę z salamnadrą od samego początku, prawie 4 lata... i uwierzcie mi, sprzęt nie pozorny może ale na prawdę potrafi mocno zaskoczyć... monetkę 5 kopiejek z 1876 r wytargałem z około 50 cm także samo to zaskoczyło mnie i to baaardzo...
pozdro
Szczurek
Napisano
małe sprostowanko jest kategoria w której Jabel bije Salamandre mianowicie waga 0,6 kg - Jabla przy 2 kg -
Salci czuc róznice oj czuc
Napisano
Salamandra to bardzo dobry wykrywacz, sprawdzony przez wiele osób. Uważam że śmiało bije na łęb wiekszosc zachodnich z przedziału cenowego 1500 -2000
Napisano
dodam jeszcze że zasięg jest nieprawdopodobny, a poruszając sie nim wolno, niezamiatając to nawet przy najwiekszej cewce nie minie boratynki z 20cm, mówię to z doświadczenia !
Napisano
Niestety nie piszecie że przy sondzie 37cm waga daje znać o sobie bardzo szybko i dość mocno.
Do tego niezbyt wygodne zasilanie 2x9V lub 12x1,5V i brak przeciwwagi pod łokciem dla sondy (słabe wyważenie - być może lepiej jest z sondą 30cm).
Na plus - lepsza dyskryminacja niż np. w HS-3 a w wersjach S5 pseudo pinpoint ułatwiający określenie środka znaleziska, tani serwis.
Tyle z moich obserwacji użytkujących ją osób.

Z pewnością S5 niż Jabel przy dostępności gotówki.
Napisano
zgadzam sie, chociaz mam salamandre krotko, to bardzo dobry sprzet na poczatek . plus wykrywacza to prosta obsluga. uzywam sondy 37 cm,niestety waga daje w kosc.
Napisano
salamandre s5 mozna kupic z drugiej ręki juz za 200 zł to jest sprzęt dla cierpliwych jesli wam jej brak mozecie pozbyc sie sprzetu na pierwszym drzewie słyszałem o takich przypadkach ale kiedy poznacie ten sprzęt przyniesie wam ogromną przyjemnosc zwłaszcza kiedy koledzy z drozszymi sprzętami przejdą nad fantami hehehe
  • 4 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie