drag47 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Napisano 23 Styczeń 2011 Panowie coś się dzieje z moją wykrywką i chyba bez Waszej pomocy się nie obejdzie. W trybie all-metal wszystko niby jest w porządku. Dopiero kiedy włączam dyskryminacje zaczynają dziać się cuda. Kwadracik na skali pokazującej rodzaj wykrytego metalu co prawda się pokazuje ale nie ma przy tym żadnego dźwięku. Czasem tylko jakieś pojedyncze pryknięcie. Dopiero po przesunięciu cewki w stronę przedmiotu metalowego tak ,że prawie się stykają daje efekt taki ,że wykrywacz mocno wyje(taki dźwięk jak zazwyczaj gdy metal jest przy samej cewce). Efekt jest taki ,że nie da się szukać z włączoną dyskryminacją bo wykrywacz pomija pewnie z 90% przedmiotów pod cewką. Kombinowałem trochę w ustawieniach ale niestety nic nie zdziałałem. Tak się zastanawiam czy to nie jest jakieś uszkodzenie elektroniki? Szukałem też trochę na forum ale nie spotkałem się z takimi objawami. Wiem ,że jest tutaj sporo osób które znają ten wykrywacz na wylot" i dlatego proszę o radę co z tym fantem począć:) Ewentualnie o nakierowanie mnie na podobny wątek który być może przeoczyłem. No i czy obejdzie się bez naprawy w serwisie?Pozdrawiam
drag47 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Napisano 23 Styczeń 2011 Czyli włączyć i wyłączyć? Przytrzymać przycisk power? Jeśli tak to nic nie daje. pozdrawiam
rufa Napisano 23 Styczeń 2011 Napisano 23 Styczeń 2011 witam.nie znam gti250.jeżeli chodzi o gti2500,to po włączeniu trzeba przytrzymać przycisk-od momentu włączenia do sygnału dźwiękowego i puścić,wówczas wracają ustawienia fabryczne.najlepiej wtedy nic nie kombinować z ustawieniami-dopuki nie przeczyta się instrukcji,powoli i ze zrozumieniem a najlepiej dwa razy.jest to sprzęt który trudno popsuć w normalnym urzytkowaniu.
gronowianin Napisano 23 Styczeń 2011 Napisano 23 Styczeń 2011 Możliwe, że zawilgotniał, wówczas postaraj się osuszyć. Sprawdź też podłączenie cewki, czy nie jest luźne bądź krzywe. Jeśli nie to, to raczej coś z elektroniką, więc serwis. Podaj jeszcze jakie masz ustawienia.
drag47 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Napisano 23 Styczeń 2011 Oczywiście chodziło mi o gti 2500. Przepraszam za zjedzenie jednego zera.Niestety resetowanie nie pomaga. jest to sprzęt który trudno popsuć w normalnym urzytkowaniu."Wygląda na to ,że niestety mi się udało. Zna może ktoś jakiś serwis gdzie mógłbym naprawić wykrywkę w Essex w UK. W googlach znalazłem coś w South Ockendon. Wolałbym jednak coś bliżej mnie: Chelmsford, Cholcester ,Sothend.pozdrawiam
drag47 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Napisano 23 Styczeń 2011 Przepraszam za kolejną literówkę. Miało być Colchester. To chyba z tych nerwów...pozdrawiam
drag47 Napisano 23 Styczeń 2011 Autor Napisano 23 Styczeń 2011 Gronowianin- z zewnątrz wszystko wygląda dobrze. Nic się nie rusza ani nie jest krzywe. Jednym słowem na oko prawie nówka sztuka. Tylko ,że wykrywka nie śpiewa a ustawienia teraz mam fabryczne. No cóż, pozostaje mieć nadzieję ,że naprawa nie będzie zbyt kosztowna.pozdrawiam
pampero Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 wyciągnij baterie a sprzęt żuć na kaloryfer jak masz od kogo pożyczyć lub masz drugą cewkę podłącz to wykluczy uszkodzenie cewki(chociaż jak w statyku działa to powinna być dobra) środek GTI to jeżeli dobrze pamiętam 3 płytki ułożone piętrowo połączone wsuwkami moim zdaniem słaby pomysł jeżeli jesteś choć trochę manualny to rozłóż i złóż może coś zaśniedziało są też preparaty do elektroniki które wypierają wodę mój kiedyś zaczął śpiewać jak minelab tysiącem tonów i nie reagowały klawiszepowodzenia
pkdz57 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 A mnie się wydaje że sprzęt jest dobry.Jaki tryb dyskryminacji włączasz?Bo np w coins" będzie Ci brał tylko amerykańskie monety, a na większość naszych nawet nie pierdnie, choć tak jak piszesz kwadracik się wyświetli.Ustaw tryb dyskryminacji ale wszystkie matale" i wtedy rób próby.Pozdr.
drag47 Napisano 29 Styczeń 2011 Autor Napisano 29 Styczeń 2011 Panowie wszystko gra! Dobrze go wysuszyłem, zmieniłem baterie no i wreszcie wykrywacz zaśpiwał jak należy. Wygląda na to że coś musiało zawilgotnieć ale na szczęście obyło się bez serwisu. Dziękuję koledzy za porady.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.