Yankess(Deutch Krone) Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Napisano 20 Styczeń 2011 witam serdecznie, czy ktoś mógłby mi udzielićszczegółowych informacji na temat tego kompasu ?nie posiada żadnych bić ani sygnatur.oznaczenia na tarczy wskazuja ze to typowo niemiecki kompasik. był prawdopodobnie podwieszany na jakimś łańcuszku stąd to oczko do mocowania.zrobiony z mosiądzu, średnica 3cm
kopijnik2 Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 nie wiem - dlaczego, przy kompasie marszowym Niemcy stosowali odwrócenie układu NOSW na NWSOw podsufitowych - zrozumiałe w marszowych - niehttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum21/s50006721.jpgWehrmachtBézard march compasshttp://www.usmbooks.com/nazi_compass.html
mietek Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 ie wiem - dlaczego, przy kompasie marszowym Niemcy stosowali odwrócenie układu NOSW na NWSO"Trzeba by zerknac na instrukcje, aby potwierdzic.Ale w odroznieniu od kompasow np brytyjskich w niemieckich nie ma pryzmatu, lecz tylko szczerbinka.Jest za to lusterko, przy sprawdzaniu kierunku na lusterku, nie zas na tarczy, odwrocenie oznaczen ma sens (czyli odbicie lustrzane).
Yankess(Deutch Krone) Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Napisano 20 Styczeń 2011 witam serdecznie, czy ktoś mógłby mi udzielićszczegółowych informacji na temat tego kompasu ?nie posiada żadnych bić ani sygnatur.oznaczenia na tarczy wskazuja ze to typowo niemiecki kompasik. był prawdopodobnie podwieszany na jakimś łańcuszku stąd to oczko do mocowania.zrobiony z mosiądzu, średnica 3cm
kopijnik2 Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 niestety - ustawienie igła - oznaczenie na tarczy" również się odbija w lusterku...jedynie użycie sufitowe" daje prawdziwy obraz...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 21 Styczeń 2011 Autor Napisano 21 Styczeń 2011 wrzuce lepsze zdjęcie w godzinch popołudniowych jak wróce z pracy, pozdrawiam
Pytanie
Yankess(Deutch Krone)
witam serdecznie, czy ktoś mógłby mi udzielićszczegółowych informacji na temat tego kompasu ?
nie posiada żadnych bić ani sygnatur.
oznaczenia na tarczy wskazuja ze to typowo niemiecki kompasik.
był prawdopodobnie podwieszany na jakimś łańcuszku stąd to oczko do mocowania.
zrobiony z mosiądzu, średnica 3cm
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.