Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet w drewnianej pochwie

archei

Pytanie

Napisano
Panowie kiedyś mój dziadek miał bardzo ładny bagnet w drewnianej pochwie była to pochwa lakierowana bezbarwnym lakierem na połysk w kolorze jasnego dębu, bagnet tez posiadał drewnianą rękojeść.

Czy ktoś z was wie jaki to był bagnet może ma zdjęcie podobnego ?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Był to (tak mi się wydaje) oryginalny bagnet ostatni raz widziałem go 30 lat temu z tego co pamiętam bardzo przypominał bagnet do Mausera no tylko to drewno
Napisano
tak, tak, dziekuje to był bardzo podobny do tego tylko ze drewno było lakierowane bezbarwnie na połysk
http://images32.fotosik.pl/186/89dcec921a9c169cm.jpg
Napisano
Rękojeść i pochwa ZiK-a zrobiona jest z brzozy- ciężko dopatrywać się w niej będowych powiązań, bagnet to też żaden, ale skoro tamten był podobny ...
Pozdrawiam,
Piotr.

PS.
Ale ktoś skatował ten japoński bagnecik...
Napisano
Panowie kiedyś mój dziadek miał bardzo ładny bagnet w drewnianej pochwie była to pochwa lakierowana bezbarwnym lakierem na połysk w kolorze jasnego dębu, bagnet tez posiadał drewnianą rękojeść.

Czy ktoś z was wie jaki to był bagnet może ma zdjęcie podobnego ?
Napisano
Drewniane pochwy przy bagnetach z rękojeścią spotykane są sporadycznie. Drewniane pochwy na dodatek kryte są zewnątrz innym materiałem - Austro-Węgry obszywały je skórą (bagnety tulejowe i tasaki), USA drewniane pochwy kryły skórą, brezentem ...
Pewny jesteś, że bagnecik o którym wspominasz był w 100% oryginalny ?

Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie