robroy3801 Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Napisano 16 Styczeń 2011 witam.odwiedziłem dzisiaj pozostałości po niemieckiej fabryce niewiadomego pochodzenia ,słyszałem tylko plotki o miniaturowych łodziach podwodnych o produkcji elementów torped a po za tym nic pewnego ,może ktoś słyszał coś więcej,w każdym bądź razie było warto pochodzić.pozdrawiam .
robroy3801 Napisano 28 Styczeń 2011 Autor Napisano 28 Styczeń 2011 tak jak napisałem ,Barcinek .Trzeba przejechać Starą Kamienice następnie przez cały barcinek i tam już pytać miejscowych o starą niemiecka fabrykę bo ona jest troszkę na uboczu i bez pomocy miejscowych ciężko trafić.pozdrawiam .
lisek3d Napisano 28 Styczeń 2011 Napisano 28 Styczeń 2011 Wiem wiem chodziło mi własnie czy to ta fabryka czy cos innego. Pozdro
coverpol Napisano 29 Styczeń 2011 Napisano 29 Styczeń 2011 WitamNie chcę Cię zniechęcać, ale przed Tobą były już tam tabuny poszukiwaczy. „Fabryka” ta istniała już przed I WŚ i popadła w ruinę przed II WS. Nad umocnionym „potoczkiem” znajdziesz fragmenty fundamentów po budynkach mieszkalnych właściciela i dyrekcji oraz pozostałości pod generator prądu. Czy tam produkowano miniaturowe łodzie podwodne lub elementy torped, na to Sobie odpowiesz sam zgłębiając tajemnice tego miejsca. Ale to już po dokładnej penetracji terenu. Tylko nie dawaj bezkrytycznie wiary w to co napisali o niej propagatorzy tajemnic DŚ bo bardzo rozmijają się z prawda. Poszukaj „ruin” po sanatorium, tam w od 1935 r. był ośrodek wypoczynkowy dla oficerów Luftwaffe, a w czasie wojny szpital dla żołnierzy. Po wojnie sanatorium funkcjonowało w ramach resortowej służby zdrowia MSW. Zakończyło swa działalność w 1990r kiedy to MSW sprzedało obiekt w prywatne ręce. Więc widzisz Sam że fabryka jako miejsce pobliskie na pewno została by obdarta z wojennej tajemnicy. Przejdź się na Orle Gniazdo. Porozglądaj się w terenie.Poszukaj starej stacji transformatorowej - dowiedz się kiedy doprowadzono do Berthelsdorf prąd. Dokumentuj Swą wizytę w tamtych miejscach, po latach porównasz jak działa magia czasu. Może wtedy coś Ci wyjdzie co przyczyni się do rozwiązania zagadki.Pozdrawiam
hkloss Napisano 26 Grudzień 2011 Napisano 26 Grudzień 2011 Witam serdecznieMoże będę mógł dodać coś interesującego do tego wątku o Barcinku / Berthelsdorf. Fabryka, o której piszecie, lub pozostałości po niej, to ruiny dawnej papierni. Właścicielem firmy był niejaki Bertsch. Nad brzegiem Bobru, w miejscu, które nosiło nazwę Boberloch", oprócz ruin fabryki, znajdują sie też pozostałości po mieszkaniach pracowników wyższego szczebla oraz willa samego Bertsch'a. Fabryka została przeniosiona w górne częsci terenu, kiedy rozpoczęto budowę zapory w Pilchowicach / Mauer. Już wówczas było wiadomym, że pozim wody, po wybudowaniu zapory, podniesie się na tyle, że uniemożliwi dalsze funkcjonowanie firmy. Tak też się stało. Duże pływy wody na zbiorniku Pilchowickim zatopiły fabrykę. Na dole, w Boberloch" pozostały tylko mieszkania pracowników i właściciela. Mieszkania te zostały opuszczone przez ich właścicieli w latach 1945 - 1946. Pozostało w nich całe wyposażenie, które następnie zostało rozszabrowane. Domy popadały w ruinę. Nie stanowiły one żadnej wartości dla nowych osadników, gdyz nie posiadały one żadnej ziemi i znajdowały się w dalekim sasiedztwie od innych zabudowań, co w tamtych czasach było bardzo niebezpieczne. Jeżeli chcecie Państwo dowiedziec się czegoś więcej o tym lub innych miejscach w Barcinku, to chętnie służe pomocą. Mogę też przesłać kilka starych, przedwojennych zdjęć tego miejsca. Myślę jednak, że pisanie o produkcji w tym miejscu jakiejkolwiek broni jest mocno naciągane. Pozdrawiamhkloss
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.