Skocz do zawartości

Do posiadaczy Whites'ów

mike_whiskey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Kolegów,

Jakie macie wskazania na wyświetlaczu (wartość 0-100) na poszczególne monety:
- 1 gr współczesne
- 1 grosz SAP
- boratynka
- 1 kopiejka
- 1/2 kopiejki?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Mike
Napisano
Robiłem kiedyś test na współczesne monety w powietrzu, jeżeli będzie Ci to w czymś pomocne:
1gr- 38,39
2gr- 42
5gr- 43
10gr- 21
20gr -24
50gr- 26
1zł- 28
2zł- 46
5zł- 40

Pozdrawiam
Napisano
PUMA1 - to nie zasięg a numeryczne wskazania na wyświetlaczu, w zależności od przedmiotu, ale faktycznie kompletnie bez sensu bez podania modelu i rodzaju sondy:))
A swoją drogą to największy zasięg powietrzny" na monetę w zabawowym teście osiągnąłem kiedyś XLT. Było to ponad 50 cm z poprawną identyfikacją na 40 cm na srebrnym talarze;-)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Po przeczytaniu testu W 6000/5900" w Odkrywcy" gdzie była tabelka z identyfikacją numeryczną popularnych monet sprawdziłem jak się ma ona do mojego sprzętu (xl pro, cewka 9,5 cala). Moje wyniki są o około 2 większe od tych z Odkrywcy" (pewnie to kwestia kalibracji wskaźnika) i u mnie odróżniał 10groszy od 20gr i 50gr bo w teście wszystkie 3 miały id 20. Jeszcze pamiętam że wskazania u mnie były stałe bez względu na to czy moneta była blisko czy daleko od cewki.
Taka zabawa ale swoją drogą jestem ciekaw czy inne modele Whites'a podobnie identyfikują te monety.
Pozdrawiam
Napisano
Detektory metali to sprzęt polowy a nie pomiarowy. Wartość wskazań jest tylko orientacyjna. Rozrzut wyników powietrznych w zakresie 10% należy traktować jako całkiem dobry wynik. Jeśli nałoży się na to jeszcze zmienność gruntu, wskazania rozjadą się dodatkowo. Miernik-wyświetlacz pełni tylko rolę pomocniczą. Względnej powtarzalności wyników można spodziewać się jedynie w danym miejscu. Gdzie indziej identyczny obiekt może dać nieco różniący się odczyt. Konkluzja - łopata wskaźnikiem ostatecznym :)
Mrand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie