brodaamor Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Napisano 15 Styczeń 2011 W listopadzie i grudniu 2010 r. w kanale TV AleKino! emitowano dwa, trzy razy w tygodniu, w sumie kilkunastokrotnie, polski propagandowy film wojenny z 1976 r. pt. Ocalić miasto". Reżyserem filmu był Jan Łomnicki, a film powstał we współpracy z radzieckim zespołem Mosfilm. Podawana przez TV AleKino! informacja o treści filmu i uzyskanych przez niego nagrodach pochodziła sprzed 34 lat i nie została zaktualizowana. W latach 70. XX w. film poprzedziła wydana w 1966 r. książka Stanisława Czerpaka i Zdzisława Hardta pt. Rozkaz: ocalić miasto" w serii sensacji Żółtego tygrysa" (dwa wydania) oraz książka Ryszarda Sławeckiego pt. Manewr, który ocalił Kraków", wydawana od 1970 r. pięciokrotnie, zalecona przez Ministerstwo Oświaty i Wychowania do bibliotek szkolnych dla młodzieży od ówczesnej kl. VIII szkoły podstawowej.Film Ocalić miasto" uwodzi bardzo dobrą grą aktorską, krakowskimi plenerami i na ogół z dużą starannością, a także z wielkim rozmachem zilustrowanymi realiami oraz atmosferą trudnego życia krakowian pod koniec wojny. Wszystko to jednak zostało powiązane scenariuszem utrwalającym fałszywy mit o manewrze, który ocalił Kraków". Chyba nawet reżyser i aktorzy w ten mit wierzyli. Dzisiaj historycy wiedzą, że takiego manewru nie było! Prof. Henryk Stańczyk w swojej monografii pt. Operacja krakowska 1945" (2001) pisze, że zatwierdzony przez Stalina plan ofensywy styczniowej przewidywał na naszym terenie kleszczowe okrążenie Krakowa przez dwie armie Frontu Ukraińskiego i zniszczenie broniącej go 17. armii niemieckiej przy użyciu ciężkiej artylerii oraz lotnictwa. Planu tego nie udało się Armii Czerwonej zrealizować na skutek silnego oporu Niemców po stronie południowej i opóźnienia ruchu armii sowieckiej idącej na zachód przez tereny górskie. Gdy 17 stycznia pierwsza z dwu armii znalazła się na północnych podejściach do Krakowa, druga dotarła dopiero nad Dunajec, w okolice Rożnowa.Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,8946018,Falszywy_mit_o_manewrze__ktory_ocalil_Krakow.html
Erich Honecker Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 Z tego artykułu jasno wynika , że Rosjanie chcieli Kraków zburzyć ale dzięki niemieckiemu Wehrmachtowi do tego nie doszło . Mieszkańcy Krakowa po tej informacji muszą być chyba bardzo wdzięczni Trzeciej Rzeszy i jej siłom zbrojnym .
MarcinF Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 Jak widać po wypowiedzi kol. (tow.?) Honeckera ten sam tekst można rozumieć zupełnie różnie. Ja przeczytałem w nim, że Niemcy nie zamierzali niszczyć Krakowa, a rzekomy manewr oskrzydlający Koniewa to efekt przypadku, a celem Sowietów wcale nie było ocalenie miasta przed zniszczeniem.
Szturman88 Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 Witam.Przypomianam sobie jak w 1989r w styczniu ma się rozumieć byłem pod pomniekem Koniewa.Byłem tam z kompania chonorową 16 batalionu 6 PBPD nie pamiętam co tam mówili ale było zimno.Następnie praetransportowali nas w okolice Barbakanu tam chyba był jakiś pomnik Żołnierza Armii Czerwonej tam też na baczność kwiaty i do jednostki.Film też pamiętam dość fajnie zrobiony dobre plenery i aktorzy.Cekawe czy z tymi skoczkami sowieckimi to prawda że taka grupa została zrzucona w okolicach Krakowa i podjeła tam jakieś działania wywiadowcze.Bo w to dogadanie się tego dowódcy (Aleksander Bielawski) z gestapo mi się nie chce wieżyć. Podobał mi się też rola pan Bisty gość wiedział jacy są sowieci.Poza tym to ta organizacja komunistyczna AL taka mocna był w Krakowie?Mocno przegieli z tym filmem.Szkoda że nie mam czasu to pojechałbym do Krakowa na to spotkanie w muzeum.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.