Kolab Posted January 15, 2011 Author Share Posted January 15, 2011 Witam. Proszę o waszą pomoc w identyfikacji tych medalików. Jaki to może być okres XIX czy raczej XX wiek? Poniżej tresc, którą udało mi się odczytać. MEDALIK PO PRAWEJ:S. Serce Jezuza bądź moją miłością (tu ciekawa forma Jezuza)MEDALIK PO LEWEJ:na razie nie odczytałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolab Posted January 15, 2011 Author Share Posted January 15, 2011 ...i drugie stronyPO LEWEJ:S Maria Czestochoviensis (też ciekawa pisownia)- łacina?PO PRAWEJbrak tekstu lub nie czytelny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolab Posted January 15, 2011 Author Share Posted January 15, 2011 Tekst z medalika po lewej:Z TWAOFIARAOFIARUJEMO... ...RZE...RYciężko cokolwiek rozszyfrować.Może ktoś z was znalazł podobne, lepiej zachowane egzemplarze.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
melajda95 Posted January 15, 2011 Share Posted January 15, 2011 Pełna inskrypcja z medalika:,,Z TWĄ OFIARĄ OFIARUJĘ MODŁY KRZYŻE SPRAWY MOJE''.Medaliki na pewno nie XX wieczne tylko starsze.Po prawej był już kilkarazy na identyfikacji.Warto zajrzeć do wyszukiwarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
melajda95 Posted January 15, 2011 Share Posted January 15, 2011 Jeden ze sznurków:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=681891#1180900Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolab Posted January 15, 2011 Author Share Posted January 15, 2011 ...dzieki za link. Tez odnalazłem, tylko inny http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663002#961634 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolab Posted January 15, 2011 Author Share Posted January 15, 2011 Dla zainteresowanych losami tychże dodam, że znalezione na Lubelszczyźnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamusek2009 Posted January 16, 2011 Share Posted January 16, 2011 To ja dodam ze taki sam jak po lewej stronie znalazłem na podkarpaciu w zeszłym tygodniu tez nie mogłem odczytac dokładnie napisu Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyndzel Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Też znalazłem wczoraj taki medalik ,ten po prawej ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.