mlody pomern Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 prosze o pomoc . trofilo mi sie dzis cos takiego . interesuje mnie jaki to okres i przez jaka narodowosc uzywane no i czy to kordzik czy cos innego . dlugosc okolo 51 cm
zukuri Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Resztki z myśliwskiego kordelasa.Pozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 ... coś w ten deseń:http://allegro.pl/kordelas-i1320077166.htmlPozdr, Piotr.
mlody pomern Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 dzieki za pomoc , gdyby ktos jeszcze cos podpowiedzial bylbym wdzieczny
zukuri Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Ciężko będzie ocenić czas powstania Twojego kordelasa, bo nie jest to regulaminowa broń z oznaczeniem wprowadzenia roku wzoru. To broń cywilna- myśliwska. Motyw muszli w broni myśliwskiej stosowany był od zawsze chyba - w książce M. Prószyńskiego Bagnet Wojskowy" jest fotografia tulejowego austriackiego bagnetu do karabinu piechoty z roku 1722 z taką muszlą - autor zaznaczył że arczka jest w kształcie muszli, charakterystycznej dla tasaków mysliwskich". Kordelasy takie produkuje się także i dzisiaj, ale sądząc po stanie zachowania masz bezsprzeczny oryginał ;-) W takich kordelasach gustowały przede wszytkim państwa niemieckojęzyczne, ale wyłaczności na nie nie miały ...Pozdrawiam, Piotr.
mlody pomern Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 i wlasnie o to mi chodzilo :) bardzo dziekuje za fachowa pomoc , pozdrawiam
Pytanie
mlody pomern
prosze o pomoc . trofilo mi sie dzis cos takiego . interesuje mnie jaki to okres i przez jaka narodowosc uzywane no i czy to kordzik czy cos innego . dlugosc okolo 51 cm
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.