warcolpawel Napisano 3 Styczeń 2011 Autor Napisano 3 Styczeń 2011 witampoproszę o jakies info na temat tego tasaka, podobno pruski,ale jaki wzór i tak dalej, posiada jakies bicia. kolega chce za niego 250 zl. dzięki z info
zukuri Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Jak już wspomniałem- tasaczki nie są moją bajką, ale ten z aukcji też budzi moją nieufność. Czemu on taki długi jest- 80 cm to mała szabla, a tasak na ogół wymiarami im ustępował. Regulamionwy pruski tasak M-1864 miał głownię długości 440 mm ... Nieregulaminowy - pamiątkowy ? Ok, ale skąd te dosyć bogate sygnowanie ? Broń pamiątkowa była raczej trawieniem zdobiona, niż puncami zrobionymi przemysłowym numeroznacznikiem ...Pozdrawiam, Piotr.
herman1984 Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 Tasak pruskiej piechoty wz.1864 ale mogę się mylić.Bicia na jelcu to bicia pułkowe.Poczekaj na opinie specjalistów,kol.zukuri,por.pil.020,01dalton.Pozdro.
Pytanie
warcolpawel
witam
poproszę o jakies info na temat tego tasaka, podobno pruski,ale jaki wzór i tak dalej, posiada jakies bicia. kolega chce za niego 250 zl. dzięki z info
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.