Mati1997 Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2010 Nie daleko mojej miejscowości jest nie duży bunkier prawdopodobnie niemiecki z czasów II wojny światowej nie jest duży ma trzy pomieszczenia ale obok niego są dwie jak by to powiedzieć dziury zrobione betonowych kręgów nurtuje mnie pytanie do czego mogły służyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 31 Grudzień 2010 Share Napisano 31 Grudzień 2010 Witam!Dobre było by jakieś foto-nawet komórką.Możliwe,że są to dodatkowe,zaimprowizowane stanowiska strzeleckie.Czy głębokość odpowiada mniej-wiecej wzrostowi stojącego żołnierza?Czy ów bunkier jest jedyny w najbliższej okolicy?CZy są jakieś rowy łącznikowe,okopy w bezpośredniej bliskości obiektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacell Napisano 31 Grudzień 2010 Share Napisano 31 Grudzień 2010 A nie są to po prostu garnki kocha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasio Napisano 2 Styczeń 2011 Share Napisano 2 Styczeń 2011 Kacell skoro to są dziury mogą to być kochy" ? To najprawdopodobniej chodzi o Tobruki czyli ringstand 58c.A z tym że Twój schron jest mały" mnie rozbroiłeś...3 izbowy schron mały... :) To moje Tobruki" muszą Cię śmieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 3 Styczeń 2011 Share Napisano 3 Styczeń 2011 Witam!...tylko,że typowy Tobruk" nie jest zrobiony z etonowych kręgów".I fakt-faktem 3-izbowy schron bojowy nie jest mały.Są mniejsze np.tzw.Heinrich".Natomiast Kochbunker" faktycznie- wykonany jest z betonowego kręgu o ściance grubości 10cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacell Napisano 3 Styczeń 2011 Share Napisano 3 Styczeń 2011 Czyli jednak wpadłem na dobry trop :) Właśnie z tym kochem to się kierowałem z tymi kręgami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 5 Styczeń 2011 Share Napisano 5 Styczeń 2011 trzy izbowy kochbunkier ciekawe ,a wręćz odkrywcze !!!Dobra według mnie to tobruk ale bez fotki i z tak slabym opisem " znaleziska cięzko co kolwiek powiedzieć więc który znalazłeś?http://www.artnoise.pl/?kochbunkier,17http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,tobruk-reaktywacja,5583 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacell Napisano 5 Styczeń 2011 Share Napisano 5 Styczeń 2011 Heh z tego co wyczytałem to nikt nie napisał o tym rzyizbowym kochbunkrze" więc nie wiem skąd ci się to wzięło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 ...racja.temat dalej otwarty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 Fotke prosimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.