Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek

czanna

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę ponownie o identyfikację orzełków. Mam nadzieję że tym razem uda mi się załączyć wszystkie znalezione na strychu egzemplarze. Proszę tez o wyrozumiałość ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy i nie znam jeszcze dokładnie wszystkich zasad.
Moje znalezisko to :
4 szt orzełka ze złotawego metalu, z literą S, bez korony, wymiary około 3,6 cm x 2,8 cm, z tyłu mocowania haczyki"

Napisano

Znalezione 4 szt orzełka, z literą S, bez korony, wymiary : 3,8 cm wysokość x 3 cm szer (wymiary inne niż poprzednich orzełków), doliczyłam się również tylko 14 gwoździ.

Napisano
orzełek strzelecki Projekt został zlecony przez Komendanta Głównego ZS-Józefa Piłsudskiego w kwietniu 1913r Orzełek miał wymiary 3,6cm2,83cm wykonany z posrebrzanej blachy.Na tarczy amazonek litera S Orzełki tłoczono w Wiedniu
Napisano
Nadal zastanawia mnie orzełek różniący się odrobinę wymiarami i liczbą gwoździ. Znalazłam 4 tego typu i niestety nigdzie nie mogę odszukać o nich informacji. Podróbka czy oryginał? W pakunku na strychu były również guziki Alpacca
Napisano
gisio, ten, o którym piszesz miał chyba 15 gwoździ. Orzełek, z foto, wygląda raczej na kopię orzełka Związku Strzeleckiego, z odpiłowaną koroną. I ogólnie wygląda mi to na kiepską kopię...

Jeżeli się mylę proszę sprostować.
Napisano
gisio, przez niedopatrzenie nie zauważyłem że też napisałeś o Związku Strzeleckim. Oryginał ma 15 gwoździ oraz koronę. Ten ma 14 i jest bez korony. Więc albo jest to jakiś inny wzór, którego nie znam, albo nieudolna kopia...
Napisano
czanna, sprawdź pocztę.

Wg mnie teraz tylko jeden z nich to na 100% kopia - ten pierwszy, który dodałeś. Nowe dwa, jak dla mnie, też jakoś tak dziwnie wyglądają. Tutaj masz więcej:

http://portalstrzelecki.info/index.php?module=Forum&func=viewtopic&topic=182

Ale niech wypowiedzą się fachowcy. Ja dopiero od roku zaczynam z orzełkami.
Napisano
Dziękuję za informacje.Również wydaje mi się, że jest to kopia ponieważ doliczyłam się 14 gwoździ.Na strychu znalazłam jednak 4 oryginały z 15 gwoździami, wykonane z zupełnie innego metalu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie