czanna Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Proszę ponownie o identyfikację orzełków. Mam nadzieję że tym razem uda mi się załączyć wszystkie znalezione na strychu egzemplarze. Proszę tez o wyrozumiałość ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy i nie znam jeszcze dokładnie wszystkich zasad.Moje znalezisko to :4 szt orzełka ze złotawego metalu, z literą S, bez korony, wymiary około 3,6 cm x 2,8 cm, z tyłu mocowania haczyki"
czanna Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Kolejny orzełek 1 szt, w koronie, wymiary około 4cm x 2,8 cm, z tyłu ślady po mocowaniu, zawieszce
czanna Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Znalezione 4 szt orzełka, z literą S, bez korony, wymiary : 3,8 cm wysokość x 3 cm szer (wymiary inne niż poprzednich orzełków), doliczyłam się również tylko 14 gwoździ.
gisio Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 orzełek strzelecki Projekt został zlecony przez Komendanta Głównego ZS-Józefa Piłsudskiego w kwietniu 1913r Orzełek miał wymiary 3,6cm2,83cm wykonany z posrebrzanej blachy.Na tarczy amazonek litera S Orzełki tłoczono w Wiedniu
czanna Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Nadal zastanawia mnie orzełek różniący się odrobinę wymiarami i liczbą gwoździ. Znalazłam 4 tego typu i niestety nigdzie nie mogę odszukać o nich informacji. Podróbka czy oryginał? W pakunku na strychu były również guziki Alpacca
otrong Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 gisio, ten, o którym piszesz miał chyba 15 gwoździ. Orzełek, z foto, wygląda raczej na kopię orzełka Związku Strzeleckiego, z odpiłowaną koroną. I ogólnie wygląda mi to na kiepską kopię...Jeżeli się mylę proszę sprostować.
otrong Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 gisio, przez niedopatrzenie nie zauważyłem że też napisałeś o Związku Strzeleckim. Oryginał ma 15 gwoździ oraz koronę. Ten ma 14 i jest bez korony. Więc albo jest to jakiś inny wzór, którego nie znam, albo nieudolna kopia...
otrong Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 czanna, sprawdź pocztę.Wg mnie teraz tylko jeden z nich to na 100% kopia - ten pierwszy, który dodałeś. Nowe dwa, jak dla mnie, też jakoś tak dziwnie wyglądają. Tutaj masz więcej: http://portalstrzelecki.info/index.php?module=Forum&func=viewtopic&topic=182Ale niech wypowiedzą się fachowcy. Ja dopiero od roku zaczynam z orzełkami.
czanna Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Dziękuję za informacje.Również wydaje mi się, że jest to kopia ponieważ doliczyłam się 14 gwoździ.Na strychu znalazłam jednak 4 oryginały z 15 gwoździami, wykonane z zupełnie innego metalu.
Pytanie
czanna
Proszę o identyfikację orzełka
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.