M-ski Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Czy ktoś może pomóc mi zidentyfikować mały niemiecki kanisterek 5-co litrowy. Z jakiego jest okresu? czy to produkcja wojenna czy powojenna?
Hansdekawka Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 To jest kanister powojenny, produkowany w byłym NRD.W latach 80-tych można go było kupić w naszych Polmozbytach,gdzie był sprzedawany jako wyposażenie do Simsona S51.Sam kupiłem takie 2 kiedyś, w erze totalnego braku wszystkiego,w celu mania towaru na wymianę za cokolwiek, co mi będzie potrzebne.Walały sie one w piwnicy długo, jeden został kiedyś użytyjako pojemnik na piwo, bo w tamtych czasach piwo nie było tak dostępne jak dziś, a przyjechał do mnie koleś i piwa należało sie napić a,że było dostępne tylko w knajpie , to kupiliśmy 5 litry browara z kija i zanurzyliśmy się w czeluściach mojej piwnicy,.Było tam chłodniutko i klimatycznie wśród klamotów.Co prawda browar z niego mocno trącił blachą , ale nie miało to większego znaczenia o owych czasach, ważne było ,że w ogóle browar mieliśmy.
M-ski Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Czy ktoś może pomóc mi zidentyfikować mały niemiecki kanisterek 5-co litrowy. Z jakiego jest okresu? czy to produkcja wojenna czy powojenna?
M-ski Napisano 30 Grudzień 2010 Autor Napisano 30 Grudzień 2010 Serdecznie dziękuję kolegom za informcje, tak prawdę mówiąc myślałem że tak własnie z nim jest, choćby z uwagi na jego dość dobry stan, ale cóż zdarzają się przecież iałe kruki"... tyle tylko że to nie tym razem, a szkoda...Choć powiem szczerze, chciałem go wykorzystać jako dodatek do wojskowego motocykla - na kosz - motocykl w stylizacji R-71 i malowaniu luftwaffe więc chyba się nad tym jeszcze zastanowię, bo i motocykl nie do końca oryginalny i służyć ma w zasadzie do zabawy a ponieważ z różnych przyczyn nie jest wiernie odwzorowany, więc może...
M-ski Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 kanisterek niemiecki 5 litrów... ale z jakiego okresu? Chyba jednak DDR...
Pytanie
M-ski
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.